Bir durum tespiti yapacaksak yine kadim Türk Atasözlerine sığınmak zorundayız: “Alışmadık şeyde don durmaz!” Evrensel kurallar hesaplarla binalar yapıyorsak ve sadece bizimkiler yıkılıyorsa sıkıntı bizdedir...İnşaatları aç gözlü belediye ile müteahhidin namusuna bıraktığımız sürece böyle sürüp gidecek gibi...

Öyle ya…Biz mi yönettik, biz mi karar aldık? Bizler mi yasaların uyguladık, biz mi bunlarla yükümlüydük? Kanunları biz mi hazırladık? Biz mi denetledik inşaatları? Biz mi mektepten mezun olur olmaz inşaatçılığı başlayan mühendis-mimarlara izin verdik?

Geçtik Japonya’yı, kuzum Şili’de 8 şiddetinde deprem oldu tek bina yıkılmadı, bir tek insan ölmedi! Vırvır zırzır ile ömürler tükendi, ama bir arpa boyu yol alamadık. İnşaatı evrensel tekniklerle yapıyoruz da bizimkiler neden yıkılıyor?

Evrensel kurallarla denetlenmediği için bizimkiler yıkılıyor…

Kim burada sorumlu?

YAZMAKTAN BIKTIM BE

Bu haber dosyası bir ilk değil…Depremlerin anası kabul edebileceğimiz 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin ardından üçüncü defa güncelleyerek kaleme alıyorum…Üzerinden Fay Hattı geçen tüm şehirleri 6 Şubat 2023 gününden itibaren adeta mikroskopla takip ediyorum ve ihalelerini tek tek inceliyorum…Vallahi de billahidir kimsenin depremde yüzleşilen alet-edevat eksiklik eksikliklerini yönelik hiçbir çalışmalarının olmadığını kahrolarak izliyorum.

Bir durum tespiti yapacaksak yine kadim Türk Atasözlerine sığınmak zorundayız: “Alışmadık şeyde don durmaz!”

İlk depremle büyük yüzleşmemiz 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük Depremi ile gerçekleşti…Muz Cumhuriyeti olduğumuzda olsa gerek o depremde kaç vatandaşımızın öldüğü bilgisine, yani açıklanan rakamlara kimsenin inanmadığı malumumuz… Ardından Erzincan, son Van depremi ve İzmir Depremi derken meğer büyük facia kapıdaymış ve ağır bir yüzleşme ile bir kez daha sınanıyorduk…Ve yine son depremde kaç vatandaşımızın öldüğü konusunda resmi birim rakamlarına inanan yok, yok!

Gölcük Depremi sonrasında yaşanan diğer depremlerin il belediyelerini araştırdığımızda hiçbirinin deprem hazırlığı bir dertlerinin olmadığını da görmüş, belgelemiştik… Hatırlarsınız ya; Gölcük Depremi sonrasında devlet büyüklerimiz büyük büyük laflar etmiş, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!” denilmişti ya, değişen hiçbir şeyin olmadığını birlikte yaşamış olduk… Güzel mi güzel Türk ata sözünde denildiği gibi: “Ders, siz öğreninceye kadar sürer…” Oysa bu güzel devlet kademelerinde bir türlü içselleşemiyordu… Bolu, Van, Erzincan ve İzmir depreminden de yöneticilerimizin ders çıkarmaması sizce normal mi? Sizi bilmem ama bence normal! Çin atasözünün dediği gibi: “Tohumlar havaya savrulur. Ama, uygun teminde yeşerir!”

FAY HATTINDAKİ İL SAYISI 46

Depremin üzerinden neredeyse yedi ay geçti… Peki, deprem felaketi sonrasında deprem hazırlığına yönelik belediyelerde bir çalışma gözlemlendi mi?

Tabii ki hayır!

Özetlemek gerekirse fay hattı üzerinde bulunan belediyelerimizin keyfi yerinde. Söz konusu dosya haberi yayımlamanın üzerinden 16 ay geçti ki ne görsek? Sadece ve sadece Van Büyükşehir Belediyesi bir ihale sonuçlandırarak deprem faciası sonrasında kullanılacak alet edevat alımında bulunmuş. Bir adet kızılötesi canlı tespit dedektörü, bir adet ses algılama cihazı, iki termal kamera vs. Van Büyükşehir Belediyesi, on binlerce yapı stoğuna sahip olan, üstüne üstlük kısa bir süre önce bu afeti yaşamış olmasına rağmen rakamlar böyle yani… Bir yıkık bina için gereken alet edevat almış maşallah!

Pekiii; Erzincan ve İzmir’de durum nedir?

Sormayın, yaramı deşmeyin lütfen…

Haa, unutmadan Bolu Belediyesi n’apmış bu arada?

Deprem’in unutulmaması için bir parkta muhteşem deprem anıtı yaptırmış…

Yaa sabır, ya sabır!

Bu ülkenin sağ da solu da aynı, aynı!

İBB BİR DEPREME HAZIR MI?

Hiçbir belediyemiz hazır değil, üzgünüm…Depreme yönelik cılız ihaleler ve alımlar görmek gerçekten üzücü ve bir o kadar da düşündürücü…Belediyelerin derdi ne, anlayan söylesin…Bakın; son depreme hazırlık ihalelerini bir avuç belediyede gözlemledik…Yeterli mi? Asla! Kütahya Belediyesi büyük büyük depremler yaşayan ülkemizin belediyelerinde biri…Belediye ala ala iki adet termal kameraları drone almış…İki tane ile neyin üstesinden gelmeyi planlamışlar bilemiyoruz…İzmir Büyükşehir Belediyesi de kırsal yangınlar için gece görüşlü 4 adet termal kamera almayı akıl etmiş…Isparta Belediyesi de bir şeyler yapmaya çalışmış gibi… Belediye 1 adet termal kamera ile 1 adet akustik dinleme cihazı alıvermesin mi? Şeytanın aklına gelmez, alkışlar benden!

Kervana Muğla Büyükşehir Belediyesi de katılmış ve iki akustik dinleme cihazı bünyesine katmış… İBB, 2023 yılında 27 Adet, 2021’de 29 Adet, 2014 yılında 40 adet termal kamera alımı yapmış… İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tespitlerine göre, İstanbul'da bulunan 1 milyon 200 bin binadan 800 bini 2000 yılı öncesi yönetmeliklere göre yapılmış. Bu binalardan yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar alması ya da yıkılması bekleniyor.”

Hazır mı, değil mi kararı siz verin dostlar…

Yine aynı sözlerle bitireyim: “İnşallah olası bir depremde enkaz altında kalmayıp hemencecik ölürüz. Ne yalan söyleyeyim; en iyi temennim bu!”