İşte özgün bir köz sarımsaklı çorba tarifi:
Köz Sarımsaklı Çorba
Malzemeler:
- 1 baş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 su bardağı patates (rendelenmiş)
- 1 su bardağı havuç (rendelenmiş)
- 6 su bardağı sebze veya tavuk suyu
- Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
- Yarım su bardağı süt (isteğe bağlı)
- Taze kekik veya fesleğen yaprakları (servis için)
Yapılışı:
-
Sarımsağın dış kabuklarını soyun ve bütün dişleri alüminyum folyo içerisine sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında sarımsaklar közlenene kadar pişirin.
-
Közlenmiş sarımsakları folyodan çıkarın ve ezerek püre haline getirin.
-
Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Rendelenmiş soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kısık ateşte kavurun.
-
Ardından rendelenmiş patates ve havucu ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
-
Sebze suyunu ilave edin, kaynamaya bırakın ve sebzeler tamamen pişene kadar orta ateşte kaynatmaya devam edin.
-
Pişen sebzeleri blender veya çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin.
-
Közlenmiş sarımsak püresini ekleyin ve karıştırın.
-
Tuz ve karabiberle çorbanızı istediğiniz şekilde tatlandırın.
-
İsteğe bağlı olarak sütü ekleyerek çorbayı daha kremamsı hale getirebilirsiniz.
-
Servis yapmadan önce taze kekik veya fesleğen yaprakları ile süsleyin.