Değerli Okurlarım,
15 Aralık 2022 Perşembe günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı dava sonucunda 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldığını öğrendik. İmamoğlu haksız ve hukuksuz suçlamalarla yargılanmış ve siyasi bir kararla mahkûm edilmiştir. Televizyon kanalları, sosyal medya her zamankinden çok muhalefetle iktidarın çarpışma alanı oldu.
Yaratılan bu gerginliğin derecesi insan ruhunun sağlığını bozacak derecede yükseldi. Bu konuyu birkaç satırlık değinmeyle burada bırakmak istiyorum. Onun yerine dünyamızın geleceğinin gerçek sahibi gençlere, gençlerimize ilişkin bir konu hakkında düşüncelerimi yazacağım.
İnsanlığın ve insan haklarının, değişmekte olan çevre ve yaşam koşulları ve biçimlerinin, gezegenimizin zenginliklerinin, gerçek sahipleri ve koruyucuları gençlerimizdir.
Bugünün eski kafalı, bireysel güç ve çıkarlar peşinde oy avına koşan siyasi liderler devrinin kapandığını görenler Y ve Z kuşağından olan gençlerimiz. Onlar bizlerin - X ve Baby Boomer kuşaklarının - miras bıraktığı yığınla olumsuzluğun, sorunun, ırk, cinsiyet, etnisite, din, varlık, yokluk ayrımı gözetmeksizin dünyamız adına düzeltilmesi gerektiğinin bilincindeler.
Y20 Gençlik Zirvesi dünya gençliğinin küresel ölçekte temsil edildiği meşru konferans
Bu coğrafyada iyi niyetlerle başımıza getirdiğimiz siyasiler kendi insanlarını umursamadan iktidar / muhalefet kavgalarını seksen yıldır bitiremedikleri, insanlarını bugün şaşkın, aç, aciz, çözümsüz durumda bıraktıkları için umut verici olur düşüncesiyle 2022 Y20 Endonezya Uluslararsı Gençlik Zirvesi’ne dönük bir yazı hazırlamak istedim.
Daha doğrusu beni bu konuda harekete geçiren, İmamoğlu hakkındaki kararın açıkladığı günün ertesi 6 Aralık’ta, Paris SciencesPO [Paris Siyaset Bilimleri Üniversitesi]nden posta kutuma düşen mektup oldu : " Dünya Gençliğinin Öncelikleri, Y20 2022'nin En Genç Üyesi Kürsüde" başlığını taşıyordu.
Kimdi bu en genç üye ?
Paris SciencesPO’nun 2022 Endonezya Y20 Fransız Delegasyonunun dört üyesinden en genci Toàn Oswald mış. Yanı sıra yüzden fazla da genç katılımcı da varmış. Lisans 2. sınıf öğrencisi olan T. Oswald Endonezya Zirvesinin giriş konuşmasını yapmış. Bu yazı için yararlandığım makalelerin arasında Oswald’ın SciencesPO’nun resmi sitesinde yayınlanan makalesi de yer alıyor.
Toàn Oswald (crédits : Henry Nov / Y20 Organizing Committee)
Dünyanın 20 en güçlü ekonomiye sahip ülkesinden gençler ve delegasyonlar G20'nin asıl zirvesinden önceki bir haftalık zirvede her yıl toplanıyor ve ev sahipliği yapan ülkenin belirlediği ana temalar üzerinde çalışarak dünyanın geleceği konusunda söz alıyorlar.  
Y20 Uluslararası Gençlik Zirvesi G20 ekonomi zirvesine bağlı bir etkinlik. G20'nin kökleri Avrupa'nın uzun süredir inandığı evrenselciliğin gerilemesinden ve küresel düzenin artan kutuplaşmasından kaynaklanmakta. Y20 de dünya ekonomisi ve yönetişiminin merkezi olan ülkelerden gelen gençleri bir araya getiren "küresel gençlik"in varlığına vurgu yapan bir oluşum. 
Anımsayalım: Bu zirvelerden 2015 Y20 zirvesi Boğaziçi Üniversitesi’nde 17 Ağustos 2015’te gerçekleşmişti. 2020 zirvesi Kovid-19 salgını nedeniyle Suudi Arabistan’da çevrim içi yapılmıştı. 2022 Endonezya Y20 Zirvesi bu kez yüz yüze Cakarta ve Bandung’da 17-24 Temmuz'da gerçekleşti.
Y20 ULUSLARARASI GENÇLİK ZİRVELERİNİN ÖNEMİ

Gençlik delegeleri (Y20) ülkelerinin bayraklarını dalgalandırıyor. (Fourni)
Dünya ekonomisinin ve nüfusunun %85'ini temsil eden en güçlü 19 devletin ve AB’nin temsilcilerinin oluşturduğu G20, B20 ("Business 20"), T20 ("Think 20") gibi ana katılım grupları-kurumlarla birlikte çalışıyor. Bunlardan biri olan Y20 ("Youth 20") bir haftalık Temmuz 2022 Endonezya ön zirvesinde ev sahibinin belirlediği dört ana tema üzerinde çalışmış: 1. Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Gezegen, 2. Gençlik İstihdamı, 3. Çeşitlilik ve Kapsayıcılık, 4. Dijital Dönüşüm.
Fransız Toàn Oswald SciencesPO resmi sitesinin Tribününden seslenirken "21. Yüzyılda dünya düzeninde köklü bir değişim var" diyor. 
Dünya düzeni artık ABD, Avrupa ve Çin merkezli değil. İdeoloji artık devletler arasındaki ilişkilerin çimentosu olmaktan çıktı. Bölgelerin stratejik çıkarları galip geliyor. Çok taraflı ortaklıklar zamanı. Onlara daha fazla yatırım yapılıyor. Mesela Endonezya; Çin’in Doğrudan Yabancı Yatırımlarına gereksinimi varken Çin'in de Endonezya nikeline gereksinimi var. Dolayısıyla eskisi gibi herhangi bir askeri veya siyasi işbirliği demeden iki devlet ekonomik olarak bölgesel işbirliği yapıyor. 
Çok taraflılık denen şeyin anlamı da değişmiş: Giderek artan özerk güçlerden oluşan dünya düzeni bölgeselleşiyor. Örneğin COP yalnızca iklim değişikliğiyle ilgili. ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ekonomik işbirliğinin ötesine geçmiyor. Pek çok sivil toplum aktörü de diplomaside merkezi rol üstlenmekte. Çok taraflılık yükselişe geçmiş durumda.
Y20 ULUSLARARASI GENÇLİK DELEGASYONLARI GEZEGEN ADINA ANGAJE 
 Y20’nin birleştirici ve gerçekten temsil edici yönü meşruiyetini kılan özellik. 
17-24 Temmuz 2022 tarihlerinde Jakarta ve Bandung’da düzenlenen zirveye her üye ülkeden 18 - 30 yaşları arasında dört gençten oluşan heyetler katıldı. Onlara (ASEAN)’dan, Dünya Bankasından, İspanya’dan gözlemciler eşlik etti. Etkinliğin sonunda delegeler, “Zirve Bildirisi [Final Communiqué]” olarak adlandırılan müşterek oluşturulmuş raporu sundular. Bu raporun G20 liderlerine küresel sorunların çözümü konusunda ilham vermesi amaçlanıyor.
Y20 2022 Zirve Bildirisi’nde şunları talep etmiş : 1. Devletlerin ve özel sektörün finanse edeceği iddialı, yasal olarak bağlayıcı hedefler oluşturulmalı. Böylelikle dünya toplumları daha sorumlu ve çevre dostu modellere doğru büyük bir geçiş gerçekleştirebilir ; 2. İstihdama ve herkes için okula erişim ve iş olanakları, tüm çalışanlar için sosyal koruma konusu, öğretimin kalitesinin iyileştirilmesi zorunlu; 3. Herkes için internete erişimi demokratikleştiren bir dijital geçiş elde etmek gerekli. Çünkü küresel yönetişime ve kalkınmaya hizmet edebilecek araç olacak.
Gençlerin tepkilerinin gerçekten de G20’nin sonuçları bağlamında ilham verici rol oynadığı görülüyor. Çünkü G20 Eğitim Çalışma Grubu ülkelerin ve davetlilerin yanıtları nasıl geliştirdiğini, eğitimde iyileşmeye giden yolu açacak öncelikli alanları nasıl belirlediğini özetleyen bir rapor ve bir özet yayınlamış. Şu dört öncelikli alan yer alıyor:1. Evrensel Kaliteli Eğitim; 2. Dijital teknoloji; 3. Dayanışma ve Ortaklıklar; 4. İşin Geleceği.
ZİRVEYE KATILMA HAKKI KAZANAN GENÇ DELEGELERİN TEMSİL GÜCÜNÜN SINIRLARI  
2022 Endonezya Zirvesinde G20 ile Y20 arasındaki sınırlar nasıl çizildi? G20 ülkelerinden hangi merciler gençlerin isteklerini özveriyle savunacak, gerçekleşmesini sağlayacak? 
Toàn Oswald SciencesPO resmi sitesindeki makalesinde şu noktalara dikkat çekmiş:
1.Eğitimleri, sosyal geçmişleri, siyasi hassasiyetleri nedeniyle ülkelerinin gençliğini en iyi temsil eden kişiler olarak zirveye seçilen genç delegeler doğru kişiler mi? 
2.Ne kadar gerçekçi ve iddialı olursa olsun tebliğ tanıtımları iyi yapılıyor mu?
3.Tavsiyeleri gerçekten dikkate alınıyor mu? Çünkü önerileri ancak öyle değer kazanır.
4.Y20’nin meşruiyet gücüne dayanarak fikirlerini yasal olarak bağlayıcı kılma yetkisine sahip devlet başkanları ve parlamentolar düzeyinde ortaya koyabiliyorlar mı?
Buraya kadar, yazımda, Y20 Fransız delegasyonunun en genç delegesi tarafından hazırlanan makaleden temel görüşlerini paylaştım. Son bölüme geçmeden önce 2022 Endonezya Uluslararası Gençlik Zirvesi Y20 Türkiye ve Y20 Suudi Arabistan delegasyonlarının görüşlerine bakalım. Böylelikle, değerli okurlarım, vardığım karşılaştırmalı düşünceleri kendinizce ölçersiniz. 
Y20 ENDONEZYA ZİRVESİ 2022 TÜRKİYE DELEGASYONU 
AA’nın haberine göre gördüğüm kadarıylaTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Diplomasi ve İşbirliği Gençlik Komisyonunun desteklediği Türkiye delegasyonu zirve boyunca küresel sorunları tartışarak Türkiye'yi temsil etti. 
"Sürdürülebilir ve Yaşanılabilir Çevre" alanında Türkiye Delegasyonu Başkanı Berk Cem Tatar, "Gençlik İstihdamı" alanında Berfu Ege Söbe, "Dijital Dönüşüm" alanında Nisanur Kepceler ve "Çeşitlilik ve Kapsayıcılık" alanında Hülya Kösematoğlu Türkiye’yi temsil etti. 
Soldan sağa: Berk Cem Tatar, Hülya Kösematoğlu, Nisanur Kepçeler, Berfu Ege Söbe. Foto credit: AA

Delegelerin her biri Türkiye’de, yurtdışında üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi almışlar, çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevleri var ve birkaç yabancı dil birden konuşuyorlar. Hukuk, Ekonomi, Küresel Uyum ve Siber Güvenlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Uluslararası İlişkiler ilgi ve uzmanlık alanları.
Türkiye Y20 Delegasyonunun Endonezya’da sonuç bildirgesine not ettiği noktalar şunlar: 1. Türkiye’nin insani dış politikası; 2. Türkiye’nin gençlerine ve gençliğe verdiği önem ve değerlerine olan bağlılığı; 3. Türkiye'nin iklim değişikliği konusundaki "Sıfır Atık" ve "Ekolojik Etiketleme" uygulamaları; 4. Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin dengeli tutumu.

Y20 ENDONEZYA ZİRVESİ 2022 SUUDİ ARABİSTAN DELEGASYONU 
Suudi Arabistan Y20 Grubunun yerel toplulukların endişelerini küresel platformlara taşımada önemli bir rolü var. Delegasyon Endonezya’da şu dört temaya odaklanarak koronavirüs pandemisinin getirdiği zorlukları ele almış:
1. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir gezegeni sürdürmek
2. Gençlerin istihdamı
3. Dijitalleşme
4. Çeşitlilik ve kapsayıcılık.
Suudi Gençliği (Y20) delegeleri selfie çekiyor. (Fourni)
Dört delegeden Raghad Fathaddin: "Bugün karşı karşıya bulunduğumuz zorluklar yeni bakış açısı, enerji, devinim ve çeviklik gerektiriyor. Nüfusun çoğunluğunun genç olması bizim için büyük şans” demiş. Suudi Arabistan'ın daha önceki girişimlerde öne sürdüğü dijital refah, Endonezya Zirvesinde, dijital altyapı tartışmaları konusunda, en çok konuşulanlardan olmuş. Suudi Arabistan Krallığı, Körfez İşbirliği Konseyi bölgesinde en hızlı büyüyen dijital sağlık pazarı olmaya hazırlanıyormuş.
Y20 Suudi Arabistan Delegasyonunun Zirve Bildirisi’nde getirdiği öneriler şunlar: 1. Teknoloji tabanlı, dinamik, çapraz yargı alanına sahip dijital olarak tasarlanmış bir hükümet için kapsayıcı bir strateji; 2. İşyeri ayrımcılığına karşı güçlü politikalar sağlanması; 3. Akademik kaynaklara dijital erişimin genişletilmesi; 4. İnternet erişiminin tüm çalışanlar için temel hak olması.
2022 ENDONEZYA ULUSLARARASI GENÇLİK ZİRVESİ Y20 ADINA DÜŞÜNDÜKLERİM
Geriye dönüp 17-24 Temmuz 2022 Y20 Endonezya Zirvesi sonunda gençlerin sunduğu ortak Zirve Bildirisi’ne; Türkiye Delegasyonu bildirisinde gündeme getirilen konulara; Suudi Arabistan Delegasyonunun önerilerine ve Fransız Delegasyonundan Toàn Oswald’ın makalesinde belirttiği 15-16 Kasım 2022 G20 Zirvesi Eğitim Çalışma Grubunun rapor ve özetine aldığı konulara baktığımda; Türkiye Delegasyonuna şu soruları yöneltme gereksinimi duyuyorum:
1. Türkiye delegasyonu neden kendi ülkesinde ve dünyada gençlerin yaşadığı iş sorununa; devlet - özel sektör dayanışması ve ortaklığı yoluyla gençler için yaratılabilecek olanaklar konusuna; tüm çalışanlara sunulabilir sosyal koruma konusuna; hem bölgesel hem evrensel bağlamda kalitesi giderek düşen eğitim konusuna; her öğrenci için okul, yurt, aş, dijital teknoloji hakkı konularına değinmedi? 
2. G20 üyesi Türkiye’nin övünme konusu olabilecek Rusya-Ukrayna Savaşına ilişkin dengeli tutum ve İnsani dış politika konuları neden Y20 Delegasyonu tarafından gündeme kondu? 
3. Suudi Arabistan Y20 Delegasyonu zirvede bir dijital hükümet modeli önerirken neden Y20 delegasyonumuz, Türkiye’de yaşayan, eğitim alan gençlerin sorunlarının daha iyi çözülmesi konusu yerine kalkıp, "Türkiye’nin gençlerine ve gençliğe verdiği önem ve değerlerine olan bağlılığı"nı konu yaptı? Ayrıca "Sıfır Atık" ve "Ekolojik Etiketleme" uygulamasına çoktan geçildiği konusu G20 üyesi Türkiye’nin olabilecekken neden Y20 Delegasyonu tarafından zirvenin gündemine getirildi?
4.Bu durumda Y20 Türkiye Delegasyonunun kendisine ait hangi görüşü G20 ortak Zirve Bildirisi’ne ilham verdi? Doğrusu bilmek isterim. 
SONUÇ
2022 Endonezya Zirvesinde G20 ülkeleriyle Y20 gençlikleri arasında sınırların nasıl çizildiğini bilemiyorum ama bizim ikdarla zirveye seçilen gençlerimiz arasında sınırların çizilişine dair fikir yürütebilirim sanıyorum.
Eğitimleri, sosyal geçmişleri gözümde örnek teşkil eden bu gençlerin siyasi hassasiyetleri belki de AKP’den yanadır. Gene de Türkiye gençliğini en iyi temsil eden, dolayısıyla en doğru kişiler oldukları nereye kadar söylenebilir?
Öyle anlıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti, 2022 Endonezya Y20 Zirvesine seçtiği delegasyona, kendisinin belirlediği konuları vermiş. Oysa dünyanın en parlak genç delegeleri arasına giren gençlerimiz gerçek kendilerini gösterme, ötekiler gibi birer star olma olanağını yakalayamamışlar. Anladığım o ki T.B.M.M. deki vekiller gibi onlar da kendilerine söyleneni yaptıklarından G20 ülkelerinin ortak Zirve Bildirisi’ni etkileyecek konuyu getirememişler.     
Türkiye Y20 Delegasyonunun zeki, başarılı, birkaç yabancı dil birden konuşan gençlerimizin siyasiler tarafından üretilen kamu politikalarını eleştirecek zihniyete henüz erişemediklerini düşünmek istemiyorum. İktidarın yanında, bu şekilde ona paralel var olmayı, kendileri seçmiştir diyorum.