Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazlarının MOSSAD tarafından (iddia bu yönde) patlatılması, ölüm ve yaralanmalara sebep olmasının ardından medya “siber saldırı” ihtimalini konuştu.

Ancak burada konuşulması gereken “siber saldırı” değil “AI” olarak adlandırılan yapay zeka destekli otonom silahlar. ABD ordusu bugün AI destekli otonom silahlar geliştiriyor ve kullanıyor.

Ukrayna ordusu, savaş alanlarına uçmak ve Rus petrol rafinerilerine saldırmak için patlayıcılarla donatılmış AI donanımlı dronlar kullandı.

Amerikan AI sistemleri, bu yılın başlarında Suriye ve Yemen'de hava saldırıları için hedefler belirledi.

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'deki savaşının ilk haftalarında 37 bine kadar Filistinliyi şüpheli militan olarak etiketlemek için başka bir tür AI destekli hedefleme sistemi kullandı.

ABD ordusu, onlarca yıldır insan kontrolü olmadan basit tepkisel geri bildirime dayalı olarak çalışan mayınlar, torpidolar ve ısı güdümlü füzeler gibi otonom silahlar kullanıyor. Ancak yapay zeka (AI) artık silah tasarımı alanına girdi.

Uzmanlar, dünya çapındaki yükselen çatışmaların yapay zeka savaşları için hem hızlandırıcı hem de test alanı olduğunu ve yeni ortaya çıkan alanın çatışmaları düzensizleştirdiğini söylüyor.

Yapay zekanın otonom silahlarda genişlemesi, ulusal orduların öngörülemez ve etik açıdan tehlikeli olmasına rağmen teknolojiye karşı muhteşem bir iştahı olduğunu gösterdi.

ABD ordusu toplamda 800'den fazla aktif AI ile ilgili projeye sahip. 2024 bütçesinde AI için 1,8 milyar dolar değerinde fon talep edildi.

Yatırım ve geliştirme telaşı, çatışmanın geleceği hakkında uzun süredir devam eden tartışmaları da yoğunlaştırdı. Yenilik hızlı şekilde artarken, otonom silah uzmanları bu sistemlerin toplumun teknoloji ve savaşla ilişkisini kökten değiştirebilecek şekilde dünyanın dört bir yanındaki ordu ve hükümetlere yerleştiği konusunda uyarıyor.

Pentagon, tehditleri tespit etmek için yapay zekayı kullanacak insansız savaş uçağı sürüleri geliştirmeyi amaçlayan Replicator Girişimi için 2025'e kadar 1 milyar dolar harcamayı planlıyor.

ABD hava kuvvetleri, önümüzdeki beş yıl içinde insansız işbirlikçi savaş uçaklarının araştırma ve geliştirilmesine yaklaşık 6 milyar dolar ayırmak istiyor ve otonom olarak uçabilen 1.000 AI destekli savaş uçağı filosu kurmayı hedefliyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca son yıllarda otomatik hedef tanıma ve gözetleme gibi teknolojilere odaklanan bir girişim olan Project Maven olarak bilinen gizli AI girişimini finanse etmek için yüz milyonlarca dolar sağladı.

Hava Kuvvetleri Departmanı-MIT Yapay Zeka Hızlandırıcı programı direktörü Albay Garry Floyd:

“AI kontrollü F-16 Vista, ABD Hava Kuvvetleri tarafından eğitildiği için önemli güvenlik raylarına sahip. Hala öğrenen AI'nın uçağı tehlikeye atacak manevralar yapmasını engelleyen mekanik sınırlar mevcut. Ayrıca, bir düğmeye basarak AI'dan kontrolü devralabilen bir güvenlik pilotu da var.

Algoritma uçuş sırasında öğrenemez, bu yüzden her seferinde yalnızca önceki uçuşlardan oluşturduğu veri ve kural kümelerine sahiptir. Yeni bir uçuş sona erdiğinde, algoritma uçuş sırasında toplanan yeni verilerin beslendiği, öğrenmesi, yeni kural kümeleri oluşturması ve performansını iyileştirmesi için bir simülatöre geri aktarılır.

Ancak AI hızlı öğreniyor. AI'nın verileri analiz etmek ve ardından bu yeni kural setlerini simülatörde uçurmak için kullandığı süper hesaplama hızı sayesinde, uçmanın ve manevra yapmanın en verimli yolunu bulma hızı, onu hava muharebesi tatbikatlarında bazı insan pilotları yenmeye yönlendirdi.”

Ancak güvenlik hala kritik bir endişe ve yetkililer güvenliği hesaba katmanın en önemli yolunun, yapay zekanın öğrenmesi için simülatöre hangi verilerin yeniden eklendiğini kontrol etmek olduğunu söyledi. Sonuç olarak Hava Kuvvetleri, geliştirilen yapay zekanın bir versiyonunun, General Atomics ve Anduril tarafından geliştirilmekte olan 1.000 insansız savaş uçağı filosunun beyni olarak hizmet edebileceğini umuyor.

31 yaşındaki Trump yanlısı teknoloji milyarderi Palmer Luckey tarafından kurulan Anduril, bu yılın başlarında Pentagon'un insansız savaş uçağı programının inşasına yardımcı olmak için bir sözleşme imzaladı. Pentagon halihazırda şirketin yüzlerce dronunu Ukrayna'ya gönderdi ve Altius-600M-V saldırı dronlarının 300 milyon dolar değerindeki potansiyel satışını Tayvan'a onayladı.

Milyarder Peter Thiel tarafından kurulan teknoloji ve gözetleme şirketi Palantir, Ukrayna'nın mayın temizleme çalışmalarından ABD ordusunun "ilk AI tanımlı aracı" olarak adlandırdığı şeyin inşasına kadar uzanan AI projelerine dahil oldu. Pentagon, Mayıs ayında Palantir'e düşman hedefleri belirlemeye yardımcı olan AI teknolojisi için 480 milyon dolarlık bir sözleşme verdiğini duyurdu. Ordu, şirketin teknolojisini halihazırda Orta Doğu'daki en az iki askeri operasyonda kullanıyor.

Diplomatlar ve silah üreticileri bunu, yapay zeka destekli savaş ve otonom silah sistemlerinin, Oppenheimer'ın ikinci dünya savaşı sırasında atom bombasını geliştirmesine bir gönderme olan "Oppenheimer anına" ulaşmak olarak tanımlıyor. Burada önemli olan fizikçiyi kimin çağırdığı olacak.

Harvard Tıp Fakültesi Blavatnik Enstitüsü nörobiyoloji doçenti Kanaka Rajan ve ekibindeki uzmanlar gibi sinirbilimciler de, yapay zeka destekli silahların jeopolitik istikrarsızlığa yol açabileceği ve bu silahların geliştirilmesinin akademi ve endüstrideki askeri olmayan yapay zeka araştırmalarını nasıl etkileyebileceği konusunda endişeleniyor.