Gündem

Kıbrıs'ta federasyoncular 'bir şeyler pişiriyor'

Türk kamuoyu Suriye merkezli gelişmelere odaklanırken, Doğu Akdeniz’de stratejik öneme sahip Kıbrıs’ta yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor. Gazeteci Sabahattin İsmail, Kıbrıs’ta federasyon isteyen ABD ve İngiltere’nin Rum yönetimiyle artan ilişkilerini değerlendirdiği paylaşımında, “Kıbrıs’ta bir şeyler pişiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Sabahattin İsmail, X hesabından yaptığı paylaşımda Rum yönetiminin ABD’den sonra İngiltere ile de “stratejik diyalog” başlattığını belirtti. Londra’da iki ülke dışişleri bakanlıkları heyetlerinin gerçekleştirdiği görüşmede, “Bölgesel politika, savunma ve güvenlik, İngiliz üsleri ve Kıbrıs’a federal çözüm” başlıklarının ele alındığını aktardı. İsmail, bu görüşmenin İngiltere Başbakanı’nın Rum kesimine yaptığı ziyaretin hemen ardından gerçekleşmesine dikkat çekti.

‘Federasyon’ Mesajları
Brüksel’de gerçekleştirilen ve Rum yönetiminin tüm Kıbrıs adına katıldığı AB Genel İşler Konseyi toplantısında da federasyon çözümüne destek verilerek, Türkiye’nin bu çözüme destek taahhüdü vermesi gerektiği belirtildi.

Ortak Tatbikat Kararı ve Yeni Üs İnşaatı
ABD Senatosu, Rum ordusunun ABD ile 2027 yılına kadar ortak tatbikatlara katılmasına yönelik kararı onayladı. Bununla birlikte, adanın Terazi bölgesinde başlatılan yeni ABD üssü inşaatı ve Rum ordusunun ABD silahlarıyla donatılması hızla devam ediyor. İsrail tarafından Kıbrıs’ın güneyine kurulan “Demir Kubbe” hava savunma sistemi ise dikkat çeken bir diğer gelişme.

Hakan Fidan KKTC’ye Gidiyor
Bu gelişmeler yaşanırken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, 24-25 Aralık tarihlerinde bir Dışişleri heyetiyle KKTC’ye ziyaret gerçekleştireceği ve Kıbrıs sorunu konusunda atılacak adımları değerlendireceği açıklandı.

Ocak Ayında BM Gözetiminde ‘Kıbrıs’ Toplantısı
Ocak ayı sonunda, BM Genel Sekreteri gözetiminde garantörler Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve adadaki iki tarafın katılacağı 5+1 toplantısı yapılacak. Bu toplantıda, çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılması ve müzakerelerdeki zeminin belirlenmesi ele alınacak.

Türkiye ve KKTC’nin, TBMM’nin de onayladığı “KKTC’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün BMGK tarafından teyit edilmesi” şartından geri adım atmaması bekleniyor. Bu talep, 2021 yılında Cenevre’de gerçekleştirilen gayri resmi 5+1 konferansında BM’ye resmen sunulmuş ve Türkiye’nin milli Kıbrıs politikası olarak belirlenmişti.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }