Süt, çocukluğumuzdan beri en çok tükettiğimiz besin. Hal böyle olunca raf ömrünü uzatmak da merak konusu oluyor. 

Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajı açılmadan, buzdolabında saklandığı takdirde, 5 ile 7 gün arasındadır. Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Peki raf ömrünü uzatmak için neler yapılabilir?

Gıdaların tazeliğini korumanın en iyi yolu ise onları serin, kuru bir yerde veya buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Eğer gıdanın dondurulması veya soğutulması gerekmiyorsa, 15-20 derecede saklanabilir. 

Genellikle zararlı mikroplar ve bakterilerle paketlenen sütün 20 dakika boyunca 60 derecede yavaşça ısıtılması ile gerçekleştirilen pastörizasyon işleminin, sütü daha güvenli hale getirdiği ve raf ömrünü birkaç haftaya çıkardığı görüldü.

SÜTÜN BOZULMAMASI İÇİN İÇİNE NE KATILMALIDIR?
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. 

RAF ÖMRÜ 90 GÜNE KADAR UZAYABİLİR
Önemli gelişmelerden biri de Naturo adında Avustralyalı bir şirketten geldi. Şirket, ısı olmadan gerçekleştirilen yeni bir işleme tekniği sayesinde, pastorizasyona göre sütte bulunan patojenlerin daha fazlasını yok edebildiğini ve sütün raf ömrünü 90 güne kadar uzatabildiğini söylüyor. Böylece günümüzde sadece aşırı sıcaklıkta işleme (UHT) ile korunan süt ürünlerini tüketebilen ülkelere, daha az işlenmiş süt ürünleri gönderilebilecek.