Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da gazetecilerle buluşmasında Suriye politikasına dair kritik açıklamalarda bulundu. Daha önce dile getirdiği "Esad’ın muhaliflerle anlaşması" şartına açıklık getiren Fidan, bunun bir ön koşul olmadığını belirtti. Fidan, Suriye’nin bu aşamada muhaliflerle görüşmeye açık olmadığını ve bunun Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermeye yetmeyeceğini söyledi. Şu ifadeleri kullandı:
"Bizim sorunlarımızı çözmenin yolu pratikte Esad’ın kendi muhalifleriyle anlaşmasından geçiyor. Ancak bu bir ön şart değildir. Suriye’nin terörle mücadele konusunda güven verici adımlar atması şarttır."
Bölgesel İşbirliği Vurgusu
Fidan, Suriye, Irak ve Türkiye’nin bölgesel sorunları çözmek için daha yapısal bir işbirliği mekanizması oluşturması gerektiğini ifade ederek, Astana Süreci’nin ateşkes ortamını sağladığını ve bunun geliştirilmesi gerektiğini belirtti:
"Daha iyi bir çözüm teklifi sunulmadığı sürece mevcut mekanizma kabul edilebilir tek seçenektir. Üç ülkenin bir araya gelerek ortak adımlar atması zorunludur."
Erdoğan: “Suriye ile Normalleşme Umut Verici”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Suriye ile işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Erdoğan, iki ülkenin terör tehdidini birlikte bitirebileceğini ifade ederek, "Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden taraf değiliz. Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi adil ve kalıcı barış için şarttır." dedi.
ABD ve Destekçilerinden ‘Kürdistan’ Planı
Türkiye’nin bölgedeki terör yapılanmalarını silahla etkisiz hale getirme politikalarına karşılık, ABD ve bazı çevreler “Türkiye himayesinde Kürdistan” planını dillendirmeye başladı. DEM Partili Cengiz Çandar, bu planın savunuculuğunu yaparak, Suriye’deki PYD/YPG yönetimi ile işbirliği çağrısında bulundu. Çandar, Suriye’de bir terör koridoru olmadığını iddia ederek, bölgedeki yapılanmayı Türkiye için bir fırsat olarak nitelendirdi.
"Orayı ABD ve İsrail’in nüfuzuna bırakmaktansa Türkiye doğal bir ilişki geliştirmelidir. Bu bölge, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi ortağı olmaya adaydır." diyen Çandar, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni örnek gösterdi.
Suriye’de Çözüm İki Yol Ayrımında
Suriye krizinde Türkiye’nin önceliği, terör yapılarını ortadan kaldırarak bölgesel barışı sağlamak. Ancak ABD destekli planlar, bölgeyi daha da karmaşık hale getiriyor. Türkiye’nin işbirliği çağrıları sürerken, ABD’nin bölgeyi bölme planlarına karşı diplomatik mücadele devam ediyor.