Türk Aydınları Vakfı (TAV) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, anayasa değişikliği tartışmalarının kritik noktalarına değinen Cömert, şunları söyledi:
Yeni anayasa talebinde bulunanların hedefinde ilk 4 madde ve 66. madde var. Ancak şu an güçleri ilk 4 maddeye yetmeyecek gibi görünüyor. Bu yüzden gözlerini 66. maddeye çevirmiş durumdalar. Bu madde, Türk milletini hedef alıyor. 66. madde, Türk milletini kapsayıcı ve bütünleştirici bir tanım içeriyor. Anayasa değişikliği adı altında Türk ulus devletini parçalamayı amaçlıyorlar.”

Cömert, 66. maddeye dair şu ifadeleri kullandı:
“66. madde, ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür.’ hükmünü içeriyor. Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.’ sözünü hatırlarsak, bu maddenin ne kadar kapsayıcı ve birleştirici olduğunu görebiliriz. Ancak bu maddenin değiştirilmesiyle Türk milletinin temel bütünlüğü hedef alınıyor.”

Geçmiş Anayasa Değişiklikleri
Erdem Cömert, geçmişte yapılan anayasa değişiklikleri ve bunların sonuçlarına da dikkat çekerek şöyle konuştu:
“1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinde çatışma ve savaş dönemi yaşandı. 1995’te anayasa değişikliğiyle sivil toplumculuk anayasaya girdi, ancak bu dönem aynı zamanda PKK’ya karşı etkin mücadele verilen bir süreçti. 2001 değişikliğinde ise Avrupa Birliği’nin dayatmalarıyla siyasi parti kapatmaları neredeyse imkânsız hale getiren düzenlemeler yapıldı. 82 Anayasası’nın yüzde 70’i değiştirilmiş durumda. Ancak hala anayasa değişikliğiyle gündemi işgal etmeye çalışıyorlar.”

"Eşit Yurttaşlık" ve Türklük
Cömert, “eşit yurttaşlık” kavramını eleştirerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Eşit yurttaşlık söylemi Türkiye’de ilk olarak Abdullah Öcalan tarafından dile getirildi. Daha sonra bu söylemi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu benimsedi. Bu kavramın nihai hedefi Türklüktür. Frankfurt ekolü gibi görüşlerden esinlenerek, ulus devlet anlayışını zayıflatmaya çalışıyorlar. Amaçları, Türk milletini bölmek.”

TÜMAG Başkanı: "Gündemi İşgal Etmeye Çalışıyorlar"
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan TÜMAG Başkanı Avukat Hakan Erdem ise anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Anayasa, devletin temel esaslarını belirleyen en önemli yasadır. Şu anda anayasa değişikliği üzerinden gündemi işgal etmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar anayasanın 134 maddesi değiştirildi. Ancak hala kendi oluşturdukları anayasa ile bu ülkeyi yönetemeyen bir iktidar var. Bu durum kabul edilemez.”

Konferansta, yeni anayasa tartışmalarının zamanlaması, geçmiş anayasa değişikliklerinin etkileri ve Türk ulus devletinin geleceği gibi konular masaya yatırıldı.