Tatbikatın amacı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekat etkinliğini değerlendirmek ve çok tehditli bir ortamda kuvvetlerin karar verme, muhakeme ve öngörü kabiliyetlerini geliştirmek olarak açıklandı. Aynı zamanda, diğer kuvvet komutanlıklarıyla müşterek çalışabilirlik usullerinin denenmesi de hedefleniyor.
Tatbikatın Ayrıntıları
Tatbikatın detayları, Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıya Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Mehmet Savaş Eser ve diğer üst düzey komutanlar katıldı.
Donanma Kurmay Başkanı Tuğamiral Kenan Kaan Türkkan, Mavi Vatan-2025’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nin programına uygun olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen fiili bir tatbikat olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
Tatbikat, 6 Ocak'ta gemilerin üs limanlarından intikaliyle başladı.
7-8 Ocak’ta harekata hazırlık faaliyetleri icra edilecek.
9 Ocak’ta Aksaz/Marmaris bölgesinde seçkin gözlemci günü düzenlenecek.
10-11 Ocak’ta 59 gemiyle 22 liman ziyareti yapılacak.
14-16 Ocak tarihlerinde çok tehditli ortamda harekat faaliyetleri gerçekleştirilecek.
TCG Oruçreis Tatbikatta Yer Alıyor
Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyon Projesi kapsamında modernize edilen TCG Oruçreis, bu tatbikatta görev alacak. Tatbikat kapsamında su üstü unsurları, denizaltılar ve hava unsurları çeşitli atış ve harekat eğitimleri gerçekleştirecek.
Şehit ve Gazilere Vefa
Tuğamiral Türkkan, Türk Deniz Kuvvetleri’nin, vatan savunması için her zaman hazır olduğunu vurgulayarak, tatbikat vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti.
Tatbikat sırasında deniz harekat nevilerine yönelik eğitimlerin yanı sıra radar akiseli hedeflere atışlar, elektronik harp simülasyonları ve su bombası atışları gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücünü ve kararlılığını ortaya koyan Mavi Vatan-2025, bölgesel ve uluslararası deniz güvenliğine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.