İşte özgün bir köz sarımsaklı çorba tarifi:

Köz Sarımsaklı Çorba

Malzemeler:

  • 1 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 su bardağı patates (rendelenmiş)
  • 1 su bardağı havuç (rendelenmiş)
  • 6 su bardağı sebze veya tavuk suyu
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
  • Yarım su bardağı süt (isteğe bağlı)
  • Taze kekik veya fesleğen yaprakları (servis için)

Yapılışı:

  1. Sarımsağın dış kabuklarını soyun ve bütün dişleri alüminyum folyo içerisine sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında sarımsaklar közlenene kadar pişirin.

  2. Közlenmiş sarımsakları folyodan çıkarın ve ezerek püre haline getirin.

  3. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Rendelenmiş soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kısık ateşte kavurun.

  4. Ardından rendelenmiş patates ve havucu ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.

  5. Sebze suyunu ilave edin, kaynamaya bırakın ve sebzeler tamamen pişene kadar orta ateşte kaynatmaya devam edin.

  6. Pişen sebzeleri blender veya çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin.

  7. Közlenmiş sarımsak püresini ekleyin ve karıştırın.

  8. Tuz ve karabiberle çorbanızı istediğiniz şekilde tatlandırın.

  9. İsteğe bağlı olarak sütü ekleyerek çorbayı daha kremamsı hale getirebilirsiniz.

  10. Servis yapmadan önce taze kekik veya fesleğen yaprakları ile süsleyin.