Grip tehdidinin devam ettiğini ayrıca saman nezlesi ve alerjik astım gibi hastalıkların da kapıda olduğuna dikkat çekilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl; gribi dünyayı bekleyen en önemli sağlık tehdidi olarak göstermektedir. Özellikle aşı karşıtlığının yetişkin ve çocuklarda grip ve birçok hayati hastalığı tetiklediği vurgulandı. İşte kış aylarını geride bıraktığımız bugünlerde karşı karşıya olduğumuz hastalıklar ve korunma yolları yer almaktadır.
Ellerinizi Yıkayın
Grip: Kış aylarında H1N1 virüsü yine geniş çaplı salgınlara neden oldu. Ancak tehlike henüz geçmiş değil, dolayısıyla bugünlerde ellerinizi sık sık yıkayın, sağlıklı beslenin (bağışıklığınızı güçlendirmek için dengeli beslenin, işkembe-paça çorbası için, bol mevsim sebze ve meyveleri tüketin), bol su için ve düzenli uyuyun. Kalabalık ortamlardan uzak durum ve kimseyle öpüşmeyin.
Üst solunum yolu hastalıkları: İlkbaharda ani ısınma ve soğumaların olması üst solunum yolu hastalıklarında artışa neden oluyor. Bunlar bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak infeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısıklığı, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlere yol açan üst solunum yolu hastalıklarından korunmak mümkün. Özellikle ısı değişimlerini dikkate alarak giysi seçmek, dengeli beslenmek, yeterince sebze ve meyve tüketmek, günde yaklaşık 2 litre su içmek, uykusuz kalmamak ve sigaradan kaçınmak gerekiyor. Limonlu, tuzlu ya da elma sirkeli ılık su gargaraları ve doğal bitki çayları boğaz ağrılarını hafifletilebiliyor.
Polenlere Dikkat
Saman nezlesi: ‘Saman nezlesi’ olarak adlandırılan alerjik rinit, burun mukozasının alerjik nedenlerle iltihaplanması anlamına geliyor. Ev tozu ve küf mantarları derken yıl boyunca da görülebilen alerjik rinit, ilkbaharda havada uçuşan polenler nedeniyle artış gösteriyor. Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, öksürük, geniz akıntısı, koku almada güçlük, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık; alerjik rinitin belirtileri arasında yer alıyor. Alerjenlerden korunmak ve polenlerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmak, gerektiğinde maske kullanmak da önemli. Ayrıca bol bol su içilmesi, bol meyve-sebze ve doğal bitki çayları tüketilmesi büyük fayda sağlıyor.
Astım: Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda hava yollarının (bronşların) mukozası şişerek ödem oluşuyor. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alıyor. Tedavinin aksatılmaması ve alerjenlerden korunmak çok önemli. Hastaların ayrıca bugünlerde yorucu aktivitelerden kaçınmaları ve sağlıklı beslenmeleri gerekiyor. Baharda yorgunluk: Mevsim geçişi sonrasında vücutta meydana gelen metabolizma değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sürekli yorgunluk hali ve sürekli uyuma isteğiyle kendini gösteren bu soruna karşı açık havada düzenli yürüyüş yapmak, sağlıklı beslenmek, bol su içmek ve alkol, sigaradan uzak durmak büyük önem taşıyor.