İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Denizbank'ta gerçekleştirilen "yüksek kârlı gizli fon" dolandırıcılığıyla ilgili olarak eski Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, Ateş ve Aydoğdu’nun 24 müştekiye karşı “nitelikli dolandırıcılık” suçunu işledikleri belirtilerek, her iki şüphelinin 72’şer yıldan 240’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.
İddianamede, aralarında ünlü futbolcular Fatih Terim, Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan’ın da bulunduğu 24 kişinin mağduriyet yaşadığı ve bu kişilerin müşteki olarak yer aldığı vurgulandı. Olay, Denizbank’ın eski şube müdürü Seçil Erzan’ın yönetimindeki “illegal fon” operasyonuyla bağlantılı. Müştekilerin ifadelerine göre, Erzan, müştekilerden yüksek faizle para alırken, bu faaliyetten Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu’nun haberdar oldukları ifade ediliyor.
İddianamede, şüphelilerin, bazı müştekilere ait kredi işlemlerini hızlandırmak için talimat verdikleri ve bankanın Levent şubesindeki müdür odasında büyük miktarda para alışverişinin yapıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, bazı müştekilerle yakın ilişkileri olan şüphelilerin, bu dolandırıcılık faaliyetlerine iştirak ettikleri belirtiliyor.
Şüpheliler suçlamaları reddetti
Hakan Ateş, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, olaydan haberdar olduktan sonra hemen bankanın avukatlarıyla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, kendisinin ve Mehmet Aydoğdu’nun herhangi bir illegal faaliyetle ilgilerinin olmadığını savundu. Fatih Terim ve diğer müştekilerin, paraların geri ödenmemeye başlamasından sonra bile kendisini aramamalarını “garip” bir durum olarak nitelendirdi.
Mehmet Aydoğdu ise, söz konusu fonla ilgisi olmadığını belirterek, “Bu konuda tamamen iftiraya uğradığımı düşünüyorum” dedi. Aydoğdu, ayrıca kendisinin adıyla sahte bir e-posta gönderildiğini ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Denizbank’tan açıklama
Denizbank, savcılığın başlattığı soruşturma ve iddianameyle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Seçil Erzan’ın karıştığı dolandırıcılık olaylarıyla ilgili olarak bankaya gelen bilgilendirmelerin eksik olduğunu belirten banka, iddianamenin gizliliği ihlal edilerek basına sızdırıldığını ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini vurguladı. Banka, konuya ilişkin resmi bilgilendirme yapılmadan, basına servis edilen haberlerin hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
Hukuki süreç devam ediyor
İddianame, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi ve mahkeme heyeti, dosyanın incelenmesine devam ediyor. Şüphelilerin yargılandığı dava sürecinin, özellikle bankacılık ve finans sektöründeki etik ihlalleri gözler önüne sermesi bekleniyor.