Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde, Saadet Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleşen bayramlaşma programında siyasi parti heyetleri ağırlandı. Saadet Partisi TBMM Grup Başkanı Bülent Kaya, Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Akın ve İdare Kurulu Üyesi Yakup Budak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen kabulde, partiler arası temaslar sürdü.

Bayramlaşmaya gelen yedinci heyet, MHP temsilcilerinden oluştu. MHP heyetinde Genel Sekreter İsmet Büyükataman, Genel Başkan Başdanışmanı ve MYK Üyesi Esma Özdaşlı ile MYK Üyesi Şahin Kartal yer aldı.

Ziyaret sırasında Bülent Kaya, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında bilgi almak istedi. Büyükataman, “İstirahat ediyor, yakın zamanda görevine dönecek” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine Kaya, Bahçeli'nin geçmişte birçok siyasi krizi yönetme konusunda gösterdiği deneyimi vurgulayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Sohbet sırasında Büyükataman, Bahçeli’nin "demokrasinin kilidini sürekli yanında taşıdığı" ifadesini kullanırken, Kaya da Meclis’te yaşanan bir oturma düzeni krizinin Bahçeli’nin müdahalesiyle çözüldüğünü hatırlattı.

Anayasa Tartışması ve Siyasi Diyalog

Görüşmede, Anayasa değişikliği ve TBMM İçtüzüğü'ne yönelik düzenlemeler de gündeme geldi. Büyükataman, MHP’nin cumhuriyetin 100. yılı kapsamında kapsamlı bir Anayasa çalışması yürüttüğünü ve bu taslağın Cumhurbaşkanı’na sunulduğunu belirtti. “Siyasetin artık bu konuyu gündeminden çıkarması gerekiyor. Diğer siyasi partilerin de söyleyecekleri kıymetli görüşler var ve bu meseleyi ortak akılla çözüme kavuşturmalıyız” dedi.

Buna karşılık Kaya, Türkiye’de Anayasa değişikliklerinin genellikle siyasi partilerin çıkarlarına göre yapıldığını belirterek, “Bu tür düzenlemeler toplumun genel menfaatine hizmet etmeli. Anayasalar sürekli değiştirilen metinler olmamalı, devletin kurumsal yapısına uzun vadeli hizmet etmeli. Yapboz mantığı, devlet geleneğimize uygun değil” değerlendirmesinde bulundu.

İç Barış ve Siyasi Diyalog Vurgusu

Siyasi partiler arasındaki diyaloğun önemine de değinen Kaya, “Türkiye’nin iç barışa ihtiyacı var. İçeride istikrarı sağlamadan dışarıdaki sorunlarla başa çıkmak zor olur” dedi.

Büyükataman ise bu görüşe katıldığını belirterek, Türkiye’nin çevresindeki krizlere dikkat çekti. “Ülkemizin etrafı adeta yangın yeri. İç huzuru sağlamak her zamankinden daha önemli. Bunun yolu, siyasi partiler arasındaki sağlıklı diyaloğun sürdürülmesinden geçiyor. Başka bir Türkiye yok ve gitmek gibi bir niyetimiz de yok. Önümüzdeki dönemde Meclis’te daha güçlü bir uzlaşı zemini oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.