Fobiler, birçok insanın günlük yaşamlarında çeşitli cisimlerden veya canlılardan endişe duymasına neden olabilir. Bu fobiler, travmatik deneyimler veya bilinçaltında tetikleyici uyaranlar tarafından beslenebilir ve bazı insanlar için olumsuz etkiler doğurabilir. Bu konuda Medicana Sağlık Grubu'ndan Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, hastalığın oluşumu ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Medicana International Samsun Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, fobilerin çeşitli nesnelere veya durumlara karşı aşırı korku, kaygı ve endişe ile karakterize olduğunu ifade ederek, "Birçok şeye karşı fobi gelişebilir. Bunlar durumsal olabilir; örneğin uçak fobisi, yükseklik fobisi, karanlık fobisi gibi. Ayrıca doğa olaylarıyla ilgili fobiler de görülebilir; şimşekten korkma, gök gürültüsünden korkma, depremden aşırı derecede korkma gibi. Hayvan korkusu da sık rastlanan bir durumdur; kedi fobisi, köpek fobisi, kuş fobisi, örümcek fobisi, yılan fobisi gibi. Bunun yanı sıra, kan vermek, enjeksiyon yaptırmak, iğne yaptırmak gibi durumlarda da fobik belirtiler görebiliyoruz" dedi.
Anksiyete ve fobi arasındaki farkları da vurgulayan Dr. Dost, "Yaygın anksiyete bozukluğunda genellikle günlük yaşamla ilgili endişe hali ön plandadır. Ancak fobide, korkulan uyaranla karşılaşıldığında ortaya çıkan bir kaygıdan ve endişeden bahsediyoruz. Yani anksiyete bozukluğu daha genel bir tabloyken, fobi daha spesifik bir uyaranla ilişkilidir" şeklinde konuştu.
Fobilerden kurtulmanın mümkün olup olmadığına dair Dr. Dost'un değerlendirmesi ise şöyle oldu: "Fobilerden kurtulmanın en önemli yolu, kademeli olarak fobik uyaranlarla yüzleşmektir. Ancak bu yüzleşme sürecini bireyin kendi başına yönetmeye çalışması bazen daha fazla kaygı ve panikle sonuçlanabilir. Bu nedenle, bu süreci planlı bir şekilde yönetmek ve destek almak daha etkili olabilir. Maruziyet tedavisi için bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışmak önemlidir."
Dr. Dost, çeşitli tedavi yöntemleriyle fobilerden kurtulmanın mümkün olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi: "Fobilerin tedavisinde travmatik yaşantıların varlığı durumunda EMDR gibi yöntemler etkili olabilir. Bunun dışında, bilişsel davranışçı terapi de sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu terapi, fobik uyaranla adım adım yüzleşmeyi ve duyarsızlaşmayı içerir."