Toplumsal Dış Haberler

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna'nın Lviv kentine ziyareti sürüyor. Erdoğan'ın, ziyarette Ukrayna lideri Zelensky ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan, kısa süre önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'yle telefonda konuşmuştu ve bir süre önce de Rusya’da Soçi’yi ziyaret edip Putin’le bir araya gelmişti. Izvestia’nın görüştüğü uzmanlara göre Türkiye, bu ziyaretlerle arabulucu statüsünü sürdürmek istiyor.

Izvestia’nın aktardığına göre bu sefer, Ukrayna ile Türkiye’nin İstanbul’da uzlaşılan gıda anlaşmasının maddelerinin yanı sıra silah anlaşmasını da konuşması bekleniyor. Erdoğan, aynı zamanda Zelensky’yle ikili müzakerelerde Türkiye-Ukrayna arası stratejik ortaklık seviyesine gelen ilişkileri de görüşecek. Moskova, Ankara ile Kiev arasındaki dostluğa temkinli yaklaşıyor. Erdoğan sürekli olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasını desteklediğini açıklıyor. 

Türkiye, Rusya’nın askeri operasyonunun başlamasıyla Boğazları kapatmasıyla ve Karadeniz’e kıyısı olan güçlü orduya sahip bir ülke olarak Ukrayna için çok önemli bir müttefik. Ayrıca Ukrayna’da işlerin kızışmasının ardından Kiev ile Moskova arasında bir köprü görevi görüyor. INION RAS Orta Doğu Bölümü araştırmacısı Alina Sbitneva’nın aktardığına göre "Türkiye uluslararası diploması için bir merkez olma statüsünü korumak istiyor. Erdoğan ile Zelensky arasındaki ikili müzakerelerde askeri ve teknik konuların, bilhassa Bayraktar TB2 fabrikası konusunun açılması olası.”

"Kısa bir süre önce Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Bayraktar TB2 fabrikası yapılırsa Rusya’nın bunu ‘silahsızlandırmaya’ gideceği yönündeki tutumunu dile getirdi. Bu, Ankara için bir sinyal niteliğindedir, Ankara’nın bu sinyali dikkate alıp almadığı daha sonra netleşecektir. Ukrayna ve diğer ülkeler arasındaki arabuluculuk, Ankara'nın dış politikasının ayrılmaz bir parçasıdır.”