Yenidoğan Çetesi olarak bilinen ve özel hastanelerde bebeklerin tedavi süreçlerini manipüle ederek haksız kazç sağlayan çeteye yönelik soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul’da aralarında doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 22’si tutuklu toplam 47 sanığın yargılandığı davanın 13. gününde, büyük bir operasyon daha düzenlendi.
Çetenin Suç Ağlarına Yönelik Yeni Bulgular
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında çeteye yönelik 26 Nisan ve 29 Temmuz tarihlerinde İstanbul merkezli eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ve resmi belgede sahtecilik" gibi suçlara karışılan 53 kişiye yönelik operasyonlarda, 23 şüpheli tutuklanırken 16 kişi hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı.
Yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal, yasadışı ilaç ve usulsüz tıbbi işlemlere ilişkin doküman ele geçirildi. Ayrıca, örgüt lideri Fırat Sarı’nın birlikte hareket ettiği 16 şüphelinin daha suç eylemlerine dahil olduğu tespit edildi.
Haksız Kazanç ve Yoğun Bakım Manipülasyonu
Soruşturmada çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. SGK tarafından özel hastanelerde tedavi gören bebek hastalar için günlük 8 bin lira ödeme yapılmasını fırsat bilen hastane görevlilerinin, iyileşen bebekleri taburcu etmek yerine yoğun bakımda tutmayı sürdürdükleri belirlendi. Yoğun bakım ünitelerinde 7/24 bulunması zorunlu olan doktorların, masraflardan kaçınmak amacıyla ünitelerde bulundurulmadığı tespit edildi.
Kayıtlarda görevli olarak gösterilen doktorların, bebeklerin durumlarının ağırlaştığı saatlerde başka yerlerde oldukları saptandı. Hemşirelerin, acil durumlarda telefonla birbirlerine telkinlerde bulunduğu ve hasta yakınlarının doktorla görüşme taleplerine karşı kendilerini doktor olarak tanıttıkları ortaya çıktı.
Gerçeğe Aykırı Epikriz Raporları
Yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklere ait günlük epikriz raporlarının gerçeğe aykırı bir şekilde düzenlendiği ve doktorların hazırlaması gereken bu raporların çoğu zaman hemşireler ya da hasta bakım elemanları tarafından doldurulduğu anlaşıldı. Bebeklerin durumu kötüleştiği zaman ise doktorların hastaneye gelmediği ve bu ihmallerin bebeklerin ölümüyle sonuçlandığı belirlendi.
Son Operasyonda 14 Gözaltı
Bugün yapılan eşzamanlı operasyonda, aralarında 5 doktor, 3 hemşire ve 5 sağlık çalışanının bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerle ilgili soruşturma devam ederken, davanın seyrini değiştirecek yeni delillerin ortaya çıkması bekleniyor.