Gündem

Üsküdar Belediye Başkanlığı’ndan eski başkan Hilmi Türkmen hakkında suç duyurusu

Üsküdar Belediye Başkanlığı, eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında, Kalyon İnşaat ile yapılan sözleşmelerde belirlenen şartların dışına çıkıldığını öne sürerek, “birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “edimin ifasına fesat karıştırmak” suçlamalarıyla dava açılması talebiyle suç duyurusunda bulundu.

Üsküdar Belediye Başkanlığı, eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında, Kalyon İnşaat ile yapılan sözleşmelerde belirlenen şartların dışına çıkıldığını öne sürerek, “birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “edimin ifasına fesat karıştırmak” suçlamalarıyla dava açılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Belediye, suç duyurusu dilekçesinde, “Satış gelirleri üzerindeki denetim, kontrol ve tasarruf belediyedeyken, yüklenici firmaya terkedilmiş, belediyenin satış gelirlerini ve alacağının ödenme zamanını ve miktarını takibi olanaksızlaştırılarak tümüyle yüklenici firmanın inisiyatifine terkedilmiştir” ifadesine yer verdi. Ayrıca, yüklenicinin belediyeye ödeyeceği yüzde 45’lik satış toplam geliri payı karşılığında öngörülen 395 milyon 325 bin lira + KDV’nin, 375 milyon 282 bin + KDV’ye indirilmesiyle belediye aleyhine kamu zararı oluşturulduğu da dilekçede vurgulandı.

İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dilekçede, eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in 2014-2024 yılları arasında Üsküdar Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü belirtildi. Dilekçede, 13 Ekim 2016 tarihinde Üsküdar Belediyesi mülkiyetindeki Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan bir taşınmaz için Üsküdar Belediyesi ile Kalyon İnşaat San ve Tic A.Ş. (Yüklenici) arasında “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi” imzalandığı kaydedildi. Bu sözleşmeye göre, yüklenici firmanın belediyeye ait arsa üzerine imar durumuna uygun bir inşaat yapması ve bu inşaat sonucunda elde edilecek konut, ofis, ticari alan ve dükkanlardan elde edilen gelir toplamının yüzde 45’inin İdare Payı Gelir Oranı olarak belediyeye, yüzde 55’inin ise Yüklenici Payı Gelir Oranı olarak firmaya ait olacağı belirlendi. Yüklenici firma, sözleşme tarihinden itibaren 750 gün içinde inşaatı tamamlamayı taahhüt etmiş ve sözleşmede belirtilen 878 milyon 500 bin lira + KDV toplam satış gelirinin yüzde 45’ine tekabül eden 395 milyon 325 bin lira + KDV’yi belirlenen ödeme tarihlerinde belediyeye ödemeyi garanti etmiştir.

Yüklenici firmanın, sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk ödeme olarak belirlenen 39 milyon 532 bin 500 lirayı belediyeye yaptığı ancak; ikinci ödeme olarak belirlenen 19 milyon 766 bin 250 lira tutarındaki ödemenin günü olan 11 Nisan 2017’den beş gün önce, 6 Nisan 2017 tarihinde belediyeye yazılı başvuruda bulunarak sözleşmede değişiklik talep ettiği dilekçede ifade edildi. Bu talepte, inşaat süresinin 520 gün uzatılması ve yüklenicinin belediyeye yapacağı ödeme tarihlerinin ve miktarlarının değiştirilerek ertelenmesi istendi. Hilmi Türkmen’in bu talebe onay vermesiyle, inşaat süresi 750 günden 1270 güne, ödeme tarihleri ise ileri tarihlere uzatıldı.

10 Mayıs 2017 tarihinde noter huzurunda imza altına alınan değişikliklerle, süre uzatılarak kamu zararı oluşturulduğu dilekçede belirtildi. Ayrıca, yüklenici firmanın belediyeye 11 Nisan 2017’de yapması gereken 19 milyon 766 bin 250 liralık ödemenin 15 Nisan 2017’ye, diğer taksit ödemelerinin ise farklı tarihlere ertelendiği dilekçede ayrıntılarıyla açıklandı.

Dilekçede, yüklenici firma lehine ve belediye aleyhine yapılan bu değişikliklerle görevin kötüye kullanılması ve edimin ifasına fesat karıştırılması sonucunda hem alacakların ertelenmesi hem de oluşacak faiz alacaklarından feragat edilmesi nedeniyle büyük miktarda kamu zararına yol açıldığı iddia edildi. Yüklenici Kalyon İnşaat’ın 17 Ocak 2019’da belediyeye bir başvuru daha yaparak, sözleşmede yeniden esaslı bir değişiklik yapılmasını talep ettiği dile getirildi.

Bu talebin de belediyenin ilgili birimleri ve başkan yardımcısının olumlu görüşü ve eski Belediye Başkanı Türkmen’in onayı ile kabul edildiği dilekçede, işin süresinin bu kez 1270 günden 2270 güne çıkarıldığı, ödeme şekli ve vadelerinin köklü bir şekilde değiştirildiği aktarıldı. Dilekçede, “Herhangi bir tadil sözleşmesi yapılmamış olsaydı, son tadil sözleşmesinin yapıldığı tarih itibariyle ilk sözleşmeye göre idarenin alacağının tümünün, yani 395 milyon 325 bin lira olarak ödemesinin çoktan yapılmış olması gerekecekti” denildi.

Ayrıca, dilekçede ilk tadil sözleşmesine göre bir ay sonra (Mart 2019) belediyeye ödenmesi taahhüt edilen alacağın 237 milyon 195 bin lira olması gerektiği, ancak bugüne kadar yapılan fiili ödeme miktarının sadece 101 milyon 298 bin 750 lira olduğu belirtildi. Belediye, bu süreçte 135 milyon 896 bin 250 lira vadesi gelmiş alacağını faiz talep etmeden ertelediği gibi, 158 milyon 130 bin lira kısa vadeli alacağını da yine faiz talep etmeksizin çok daha uzun bir vadeye öteleyerek 18 milyon 043 bin liralık alacağından feragat etti.

Dilekçede, eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve bu işlemlerde sorumluluğu olan diğer başkan yardımcılarının, yüklenici firma lehine ve belediye aleyhine görevi kötüye kullanarak kamu zararı oluşturduğu ve edimin ifasına fesat karıştırdığı belirtilerek, satılacak bağımsız bölümlerden elde edilecek satış gelirlerinin belediye adına bankada açılacak bir hesapta toplanması gerekirken, bu gelirin doğrudan yüklenicinin hesabına aktarılmasına ve bu hesabın yüklenicinin tasarrufunda olmasına izin verildiği ifade edildi.

Dilekçede ayrıca, satış gelirleri üzerindeki denetim, kontrol ve tasarrufun belediyede olması gerekirken, tüm bunların yüklenici firmaya bırakıldığı ve belediyenin satış gelirlerini ve alacaklarının ödenme zamanını ve miktarını takip edemez hale getirildiği vurgulandı. Yüklenicinin belediyeye ödeyeceği yüzde 45’lik satış toplam geliri payı olarak belirlenen 395 milyon 325 bin lira + KDV’nin 375 milyon 282 bin + KDV’ye indirilmesiyle belediye aleyhine kamu zararı oluşturulduğu ifade edildi.

Son olarak, dilekçede, değerleme yapan firma ile yüklenici firmanın aynı adreste bulunduğu, bu durumun belediyeye zarar verdiği ve bu sürecin büyük kamu zararına yol açtığı belirtildi. Belediye yetkililerinin, yüklenici firmanın hazırladığı düşük fiyatlı gayrimenkul değerleme raporuna dayanarak satışlara onay verdiği, bu durumun da kamu zararını artırdığı ifade edildi. 

Sonuç olarak, büyük miktarda kamu zararına neden olduğu öne sürülen eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve sorumlular hakkında soruşturma açılması ve gerekli işlemlerin yapılması talep edildi.