Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen Ortadoğu'da popüler olan bir baharat türüdür. Rengi parlak kırmızı ve tadı ekşi olan sumağın sağlık açısından birçok faydası bulunur. Sumak ağacında yetişen sumak bitkisi; tane şeklinde, toz halinde, yemeklerde ve salatalarda sos olarak tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilir.
Sumağın faydaları nelerdir?
- Kalp sağlığı ile ilişkili tekli doymamış yağ açısından zengindir
- Cilt ve hücre zarlarını korur
- Sindirim sağlığını destekler
- Antioksidan kaynağı sumak, hücre hasarına karşı vücudu korur
- İnflamasyonu azaltır
- Kan şekerini dengelemeye yardım eder
- Kas ağrılarını hafifletir
- Kalp sorunlarına neden olabilen inflamatuar hastalıkları önler
- Kas ağrılarını hafifletir
Sumak nasıl tüketilir?
Sumağı, çay olarak veya salatada yoğurtta baharat olarak, yemeklerinize çeşni olarak ekleyebilir. Genellikle geleneksel olarak tüketilen sarma ve dolma gibi yemeklere ekşi tat verilmesi için eklenebilir. Bunun yanında zeytinyağlı soslarda da sumak tercih edilir.