Toplumsal Ekonomi Özel
Depremde çöken lüks 250 dairelik Rönesans Rezidans’ın müteahhidi kaçma hazırlığındayken yakalandı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, Antis Yapı’nın Başkanını savunurken, “Kendisi idealist bir insan. Belediye, bu işi yapanlar, çok sorgulanırsa onlara yazık etmiş oluruz.” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan ve Hatay’ın ağır yara aldığı depremde, Rönesans Rezidans’ın müteahhidi, Antis Yapı’nın Başkanı Mehmet Yaşar Coşkun hava alanında kaçma hazırlığındayken yakalanmıştı.
2012 yılında yapılan lüks daireler, 3 milyon TL (1 milyon 685 bin dolar) ve 1,5 milyon TL (840 bin dolar) fiyat ile satılıyordu.
7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremle, Hatay Ekinci Mahallesi’nde yer alan 250 dairelik, 12 katlı süper lüks Rönesans Rezidans yerle bir olmuş, yıkılan binanın deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı iddia edilmişti.
Ekinci Mahallesi'nde yapımı 2012’de bitirilen "lüks rezidans"ı inşaa eden, Antis Yapı Kurucu Başkanı Mimar Mehmet Yaşar Coşkun ve inşaat mühendisi Hüseyin Yalçın Coşkun kardeşlerdi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, konu ile ilgili bağlandığı bir TV programında, “Çok sorgulanırsa yazık etmiş oluruz. Bu arkadaşımız gerçekten idealist biridir. Büyük ihtimalle şartlara da, deprem yönetmeliğine de uygun yapmıştır.
Ben önceden hocalık yaptım. Öncelikle burada yaşanan küçük bir kıyametti. Burada ne belediye, ne mevzuat, ne bu işi yapan insanlar çok sorgulanırsa, onlara yazık etmiş oluruz” dedi.
Savaş, Büyükşehir Belediye başkanı olduğunu ve ruhsatı ilçelerin verdiğini belirterek, “O nedenle rahat konuşuyorum” dedi.
BÜYÜKŞEHİRDE RUHSATI KİM VERİR?
Savaş, “imar iznini ilçeler veriyor” dese de yasa öyle demiyor!
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 3030 sayılı yasa uyarınca, ilçelerin verdiği imar iznini, Büyükşehir Belediyesi hem onaylıyor, hem de denetliyor.
KÜÇÜK KIYAMET Mİ İMAR ARTIŞI MI?
Lütfü Savaş, yaşanan küçük kıyametti, sözleri ile insan yapımı hiçbir inşaatın bu durumdan bağımsız kalamayacağını ifade etse de, Hatay’da duvarında çizik bile olmadan depremi atlatan çok sayıda bina var. Hatta aralarında 50 yıllık yapılar bile mevcut.
“11 yıllık ve 800 kişinin yaşadığı bir rezidans nasıl yıkılır?” Sorusunun yanıtını, dün Toplumsal’a konuşan TMMOB Eski İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’den de okuyabilirsiniz.
Size kim ne derse desin, her tür depremde binalara kaçan Japon halkının varlığı sabitiniz olsun!
RÖNESANS REZİDANS NİYE ÇÖKTÜ?
Rönesans Rezidans, içe doğru çökmemiş, yana devrilmiş. Toplumsal’a bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir mühendis bunun nedenini şöyle değerlendiriyor: Öncelikle kaçak kat çıkılması söz konusu değil.”
Rönesans Rezidans’ın taşıyıcı sisteminin incelenmesi gerektiğine işaret eden uzmanımız, “Binanın yattığı yerdeki kolonların daha zayıf olduğunu anlıyoruz. Mühendislik hatası var.”
Mimar ve mühendis olan Coşkun kardeşler, camiada da seviliyorlar, binanın çökmesi, üzüntü ile karşılanmış. .
BELEDİYENİN İMAR ARTIŞI VAR!
Toplumsal’a bilgi veren uzmanımız, binanın taşıyıcı kolonlarından önce, Hatay Belediyesi’nin imar artışına dikkatleri çekiyor. Normalde 4 kattan fazla imar izni verilmemesi gerekirken, Rönesans Rezidans’a 12 kat izni verilmiş.
DEPREM DERZİ BIRAKILMAMIŞ
Yine Rönesans Rezidans’ta deprem derzi de bırakılmamış.