Dünya

Netanyahu'dan itiraf: İsrail Kürdistan için Şam'da, iktidar medyası sessiz

İsrail, Şam’a girip savunma merkezlerini yok ederken, Netanyahu "Ortadoğu’yu değiştiriyoruz" dedi. İktidar medyası ise saldırganlık karşısında sessiz kaldı.

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları, Orta Doğu'daki mevcut gerilimleri daha da artırdı. İsrail, Golan Tepeleri’ni işgal ettikten sonra, Şam’daki askeri üsleri bombalayarak, Lazkiye’deki Suriye donanmasını hedef aldı. Ardından tanklarıyla Şam’ı kuşatarak, Suriye’yi adeta yok etti. Bu saldırı, bölgedeki aktörler için büyük bir imtihan niteliği taşıyor.

Netanyahu'nun Kudüs'ten İlanı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Suriye saldırısından bir gün önce Kudüs'te yaptığı açıklamada, Esad’ın düşüşünün, "Hamas'a, Hizbullah'a ve İran'a verilen ağır darbelerin sonucu" olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail’in 7 Ekim saldırılarından sonra İran eksenini çökertmek için sistematik şekilde çalıştığını söyledi ve Golan Tepeleri'nin "sonsuz bir şekilde İsrail Devleti’nin ayrılmaz parçası olacağını" vurguladı.

Önceki Başbakanın İtirafı

Netanyahu'nun sözleri, eski Başbakan Ehud Olmert’in 2021’deki itirafını hatırlattı. Olmert, “İsrail ile Suriye arasında bir anlaşma sağlanmış olsaydı, Bush’un desteğiyle Washington ve Avrupa’nın kapıları Esad’a açılacaktı. Bu, iç savaşın önlenmesine yol açar ve Suriye’deki durumu değiştirirdi” demişti.

Rise’ın BOP Açıklaması

İsrail, Gazze ve Beyrut’u hedef aldıktan sonra şimdi de Şam’ın yakınlarına ulaşmış durumda. Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın “Ortadoğu’da 22 ülkenin sınırları değişecek” şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, İsrail'in bölgedeki hedefleri ve bu hedeflere yönelik uygulamaları tartışılıyor.

HTŞ ve ABD'nin Desteği

Şam’da HTŞ’nin de yer aldığı bir ortamda, İsrail’e karşı duruş alacak bu örgütün ne yapacağı büyük bir merak konusu. ABD Başkanı Biden, HTŞ lideri Colani için "Doğru yolda" ifadelerini kullandı. Ancak, bu örgüt ve diğer grupların İsrail'e karşı nasıl bir tutum alacağı şu an belirsizliğini koruyor.

İktidar Medyasındaki Çift Standart

HTŞ'yi bir terör örgütü olarak tanımlayan iktidar medyasının, bu örgütün liderinin Şam’a girmesiyle birlikte tutum değiştirdiği görülüyor. Bu grup, bir anda "Suriye muhalefeti" olarak tanımlandı ve lideri, İslamcı bir figür olarak yeniden şekillendirildi. Ancak, İsrail'in Şam’daki tank harekâtına karşı medyanın sessiz kalması dikkat çekiyor.

İsrail'in İkinci Planı

ABD ve İsrail, Suriye için federasyon planı öneriyor. Bu plana göre, PKK-YPG gibi gruplara otonom bölgeler verilecek ve Arap aşiretleriyle güç dengesi sağlanarak, Deyrizor ve Rakka hattı üzerinden İsrail’e uzanacak bir güney koridoru oluşturulacak. Bu süreç, İsrail’in güvenliği açısından kritik bir rol üstleniyor. Yeni İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Kürtlerin İsrail için önemli bir müttefik olduğunu belirterek, “Kürtler büyük bir millettir” dedi.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }