Malatya'daki depremde 3 binada çökme yaşandı! Malatya'daki depremde 3 binada çökme yaşandı!
Malatya'da 5,9 büyüklüğünde, saat 10.46'da deprem meydana geldi. Merkez üssü Kale ilçesi olan deprem, birçok ilde hissedildi. Depremin bilançosu ise belli oldu. Üç binada kısmi çökme meydana geldi, can kaybı ve yaralanan olmadı. 

Profesör Doktor Okan Tüysüz: Artçı depremlere karşı dikkatli olunmalı

NTV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Jeolog Profesör Okan Tüysüz, "Büyük deprem olur mu?" sorusuna,

"Bu depremin olduğu yer için kişisel olarak benim daha büyük deprem beklentim yok. 2020 Elazığ depremi, arkasından 6 Şubat depremleriyle buradaki fayların stresinin büyük ölçüde boşaldığını bekliyoruz.

Daha büyük deprem değil, arkasından gelecek artçı depremlere karşı dikkatli olunması gerekir. 5,9 büyüklüğündeki depremin  5'e varacak artçılarının olması olağandır. Bu depremde hasar görmüş yapılardan uzak durulması gerekir." yanıtını verdi.

Malatya depremi sonrası uzmanlar o bölgelere dikkat çekti

Yıkıcı deprem riskli olan bölgeler

"6 Şubat'ta yaşadığımız depremden sonra Doğu ve Orta Anadolu bölgesinin sıkıştığını ve bu bölgede önemli stres değişikliği olduğunu hep söylüyoruz. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Bazı alanlarda biraz daha fazla dikkatli olunması gerekiyor.

Bingöl, Çelikhan-Elazığ arası kesim gibi bazı bölgelerde bu tür depremlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz 6 Şubat depremleri sonrasında. 

Doğu Anadolu'da riskli gördüğümüz kesimi Bingöl çevresi. Bingöl kuzeyinde Yedisu segmenti dediğimiz ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan bölge var. Erzincan ovasının doğusu ile Bingöl arasında kalan kesimde yer alıyor. Burası riskli bölge.

Bir diğeri Palu-Bingöl bölgesi. Burada da uzun yıllardır deprem olmamış ve aktif fayların olduğu bir bölge.

Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye kadar uzanan bölge. Bu bölgelerde de zaman zaman 6 ve üstüne varan depremlerin olması olağan."

Malatya depremi sonrası uzmanlar o bölgelere dikkat çekti
Prof. Dr. Naci Görür: Endişe yok

Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen korkutucu deprem sonrası sosyal medya hesabından duruma ilişkin paylaşım yaptı. Naci Görür açıklamasında, 

"Akuşağı-Kale/Malatya'da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı.

Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok." dedi.

Malatya depremi sonrası uzmanlar o bölgelere dikkat çekti
Binalardan uzak durun

Elazığ'daki ve Malatya'daki hemşehrilerime duyuru:

Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Malatya depremi sonrası uzmanlar o bölgelere dikkat çekti
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 2023'te 80 binin üzerinde deprem meydana geldi

NTV'ye konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy,

"Bu depremden sonra bölgede artçılar meydana gelebilir. Bu normal süreç ama bundan büyük bir depremin olmasını öngörmek o kadar kolay değil." dedi.

2023 depreminin önemli bir enerji transferi yaptığını görüyoruz. 2023'te artçılarla birlikte toplam 80 binin üzerinde deprem meydana geldi. Hiç beklenmedik yerlerden deprem haberleri geldi." dedi.