AKP’nin “depremin etkilerini en aza indirme” iddiasıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu torba kanun teklifi, içerisindeki çok sayıda anti demokratik ve çevre katliamına yol açacak maddeyle birlikte Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Emekli ve memur maaşlarına zam öngören iktidar, siyasi mahkûmları cezaevinde tutup adli suçlara karışanları tahliye ediyor, deprem bahanesiyle ormanlık alanları yapılaşmaya açıyor.

En düşük emekli ve memur aylıklarına zam öngören ayrıca kira artış sınırını yüzde 25 olarak belirleyen teklifte, doğa katliamına yol açacak hükümler de yer alıyor. Buna göre, Mera, zeytinlik, ormanlık alanlar, deprem bahanesiyle yapılaşmaya açılacak.

DAİRELER KİME GİDECEK
Torba düzenlemeye göre, hangi hak sahibine hangi bağımsız birimin verileceği konusunda yaşanabilecek problemleri önlemek için hak sahiplerine ait taşınmazlar ile inşa edilecek yeni yapıların değeri Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilecek ve kime hangi bağımsız birimin verileceği bu değerler gözetilerek yapılacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin bu yıl için iki kez alınması, kesin hükme bağlandı. Böylece 2023 yılında toplamda 4 lira ödeyecek olan mükellef, ek MTV ile toplam 8 lira ödemiş olacak. Ödemeler, Ekim ve Kasım ayında tahsil edilecek.

CEZAEVLERİNDEKİ HÜKÜMLÜLERE AF
31 Temmuz itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.

YENİ ZAM YETKİSİ
iktidar, torba teklifle, poşetten otomotiv pillerine kadar birçok ürünün geri kazanım katılım payı fiyatına Erdoğan tarafından iki katı oranında zam yapılmasına olanak sağlayan düzenlemeye de imza attı.

KURUMLAR VERGİSİNDE ARTIŞ
Teklifle kurum kazancı üzerinden alınan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi yüzde 25'e çıkarılacak.

DEPREMZEDEYE BORÇ
6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle yıkılan veya kullanılamayacak kadar hasarlı durumda olan sanayi iş yerlerinin borçlandırılarak, yerinde yeniden inşası veya güçlendirilmesi Bakanlık tarafından yapılabilecek ya da yaptırılabilecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla sunulan teklifte, ek bütçenin büyüklüğünün 1,1 trilyon lira olması öngörüldü. Ek bütçe ihtiyacında yurttaş suçlu gözüktü, sokak lambası giderleri bile neden olarak sıralandı.