Toplumsal Haber Merkezi
11 ili etkileyen, Kahramanmaraş merkezli afette, depremzedeler için "Türkiye Tek Yürek" adı ile ortak yayın yapıldı. Gerek beyaz camda, gerekse radyolar ortak yayınında "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyasına bağışlar yapıldı. SMS ile yapılan yardım, 50 TL iken, telefon bağlantısı ile yüksek rakamlı bağışlar kabul edildi.
Programın moderatörlüğünü üstlenen Nihat Hatipoğlu, oyuncu Murat Yıldırım'ın "Keşke hatalar olmasa" sözünü kesince tepki topladı.
Ayrıca, bağışlarda Pelin Çift, Deniz Bayramoğlu, Nazlı Çelik, Acun Ilıcalı, Didem Arslan Yılmaz, Çağla Şikel ve Tümer Doğru'da moderatörlüğü üstlendi.
SOLDAN CEBİMİZDEN ALIP, SAĞA KOYUYORSUNUZ!
"Türkiye Tek Yürek" ortak yayınında en çok konuşulan ise Merkez Bankası'nın yardımı oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kampanyaya 30 milyar TL bağışladı. Sosyal medyada gündem oldu. Birçok isim Merkez Bankası'na, "Zaten halkın olanı veriyorsanız, övünmekten utanmalısınız" tepkisi verdi.
MERKEZ KARINDAN BAĞIŞ YAPTI
Banka'nın Nisan'da Genel Kurul ile Hazine'ye aktaracağı 2022 kârının 30 milyar lirasını bağışladığı tahmin ediliyor. 2022 karı açıklanmasa da Merkez'in 40-50 milyar kar ettiği düşünülüyor.
Milyonlarca kişinin bağışları ile destek verdiği kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira / 6 milyar 100 milyon dolar bağış toplandı.
Yani Merkez, Hazine'ye aktarması gereken geçen yıl karını bağışladı.
"BAĞIŞINIZI BORCUNUZDAN DÜŞECEĞİM"
Bir maaşını da hibe eden CHP lideri Kılıçdaroğlu bağışlarla ilgili manidar bir açıklama yaptı.
"Sevgili Beşli Çeteler, bu akşamki bağış performansınız gözlerimi yaşarttı. Dekontları mutlaka saklayın; onları 418 milyar dolarlık borcunuzdan düşeceğim" dedi.
İyi Parti: KARDAN MI, PARA BASARAK MI?
İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "MB (Merkez Bankası) depreme 30 milyar TL bağışta bulundu. Kardan mı, para basarak mı, nasıl muhasebeleştirildiğini görünce anlayacağız. Kardan ise bu zaten kurumlar vergisi ödendikten sonra Hazineye transfer edilecek bir tutar" diye yazdı.
"HİZMET VERMEYENLERE BAĞIŞ!"
Gazeteci Timur Soykan'da bençer sözlerle bu durumu eleştirdi:
İki, üç gün boyunca yıkılmış şehirlere gidemeyen AFAD ile günlerce çadır veremeyen Kızılay'a ortak televizyon yayınında bağış toplandı. Merkez Bankası 30 Milyar lira, kamu bankaları da yine milyarlarca liralık bağış yaparken herkes sordu: Halkın parası nasıl halka bağışlanıyor.
AFAD VE KIZILAY'A EN YÜKSEK BAĞIŞ YAPAN BANKA VE FİRMALAR:
- Merkez Bankası 30 milyar TL
- Ziraat Bankası 20 milyar TL
- Vakıf Bank 12 milyar TL
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve bağlı şirketler 3.6 milyar TL
- Turkcell 3.5 milyar TL
- Türkiye Sigorta 2 milyar TL
- Türk Telekom 2 milyar TL
- THY 2 milyar TL
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 2 milyar TL
- Borsa İstanbul Grubu 2 milyar TL
- Ziraat Katılım 1 milyar TL
- Vakıf Katılım 1 milyar TL
- Emlak Katılım 1 milyar TL
- Emlak Konut 1 milyar TL