Esra Örnek

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yaş sınırı kalkarken, prim gün sayısı kriteri gelmişti. Nihayetinde EYT, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

5000 prim günü düzenlemesine yönelik kanun teklifi CHP, İyi Parti, HDP’nin verdiği önergeler AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklifin ilk maddesi şu şekilde: ‘’ Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici madde ile ilgili kanuna göre, teklif yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlardan yaş dışındaki diğer şartları taşımaları durumunda yaşlılık veya emekli aylığından yararlanabilecekler.’’

EYT Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 5000 prim günü açıklaması üzerine yurttaşlar gün sayısını tamamlamak için bankadan kredi çekti. Ancak prim gün sayısı 5975’e çıkarılınca, 1 milyon 100 bin kişi mağdur edildi.

4447 Sayılı Kanun ile emeklilik için kademeli yaş koşulu getirilen yurttaşlar bu seferde ‘Emeklilikte Prime Takılanlar’ olarak seslerini duyurmaya devam ediyor.

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, prime takılan yurttaşlar için şunları söyledi:

Bu yurttaşlarımız, -prim günü eksikliğini daha evvel kadın doğum borçlanması ve askerlik borçlanmasıyla Çalışma Bakanı’nın bahsettiği 1999 öncesi haklar verilecektir cümlesiyle-borçlanma yapıp günlerini tamamladılar fakat prim gününe takıldılar. Böylece bu kişiler verilen söze karşılık ikinci kez mağdur edilmiş oldu.

Bu durum sadece Meclis’ten geçecek bir kanunla ya da bu kişilerin tekrar çalışma hayatı içerisinde bulunmasıyla -ki burada da en büyük sorun gelinen yaş ortalamasında (49- 50) iş bulunamaması- çözülebilir. 5975’e kadar uzanan kademeli prim gün sayısı var. Bu süreçte de iş bulan şanslı olacaktır.

Yasa eksik çıktı. Biz hep 8 Eylül 1999 öncesi haklarımıza sahip olabilmek adına mücadele ettik. Topluluğumuzun büyük bir kısmı bu hakkına sahip olurken, bir kısmımız -sayımız 1 milyon 300- maalesef prime takılanlar olarak kalmış oldu.

‘BU TOPLUMSAL BİR SORUN’
AKP ve MHP milletvekillerinin önergeyi reddetmesinin nedenlerini sorduğumuz Boran, ‘’Bizler de şahit oluyoruz muhalefet partilerinin Meclis görüşmelerinde verdiği kanun teklifleri hep reddedildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çalışma hayatında mücadele ettiğimiz konular dahilinde verilen kanun teklifleri de reddedildi. Bunun bir toplumsal sorun olduğu artık kabul edilmiş durumda. Ve yarım çıkan bir kanunun mantığını biz de anlamıyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Gönül Boran mücadelelerinin devam edeceğini şu sözlerle ifade etti:

Bizim yola çıktığımız mücadele 8 Eylül 1999 öncesi haklarımızın –kadınlarda 20 yıl, erkekler 25 yıl prim günü- iade edilmesiydi. Bunun içerisinde yine staj ve çırak mağduriyeti, aylık bağlanma oranlarının 2008 yılında bizlere sosyal yardım niteliğinde ve maaşlara mahkûm eden 5500 TL aylık bağlanma oranlarının kanunuyla karşı karşıya olmamız.

Burada kanun maddesi olarak değiştirilmeyen yaş şartının kaldırılmasıyla çözüm sağlayan hükümetimize soruyoruz. Bu yurttaşlarımıza hangi türden fayda sağlanacak ki bu yurttaşlarımız bir süreç içerisine girsin? Burada şunu demek istiyorum, zaten yaşlarından dolayı çalışamıyorlar… Siz bu yurttaşlara iş imkanımı vereceksiniz? Borçlanma da verilmiyor, ki borçlanma verilmiş olsa dahi kadın ve askerlik borçlanmasında 100 binleri bulan bir rakam da işi gücü olmayan yurttaşın onu ödemesi mümkün değil. Bu yüzden hem şaşkın, hem üzgün, hem de sevinç yaşayan bir topluluk olduk. Ama mücadelemiz devam edecek!