Esra Örnek
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yaş sınırı kalkarken, prim gün sayısı kriteri gelmişti. Nihayetinde EYT’de ilk maaşın mart ayında ödenmesi ifade edilmişti.
6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarlık ve Elbistan ilçesinde meydana gelen ve 11 il de büyük yıkıma yol açan deprem nedeniyle Meclis çalışmalarına ara vermişti. 28 Şubat’ta açılması planlanan Meclis Genel Kurul çalışmalarına ilk olarak EYT düzenlemesinin görüşülmesi bekleniyor.
Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, EYT hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
EYT 28 ŞUBAT- 1 MART TARİHLERİ ARASINDA GENEL KURUL’DA KABUL EDİLECEK
EYT’de son durumun ne olduğunu sorduğumuz Önal, ‘’Şubat’ın 6-7 ‘si gibi TBMM’de EYT yasası oylanıp, kabul edilip Genel Kurul’da yasalaşacaktı. Başımıza gelen büyük deprem felaketinden dolayı TBMM Genel Kurulu ertelendi.
28 Şubat’ta açılacak olan TBMM Genel Kurulu’nda çalışmalarına başlayacak. İlk olarak da EYT konusu Genel Kurul’da ele alınacak. Dolayısıyla 28 Şubat ve 1 Mart arasında EYT Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaşacak ve sonrasında Sayın Cumhurbaşkanı’nın imzalamasıyla Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girecek’’ açıklamasında bulundu.
EYT ödemelerinden depremden dolayı bir gecikmenin söz konusu olmayacağını söyleyen Önal, ‘’EYT yasasında şu anda bir sıkıntı yok. Depremden dolayı ödemelerde ertelenme olacak mı, ödeme çıkmaz mı gibi sorular bilgi kirliliği. Çünkü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilip de Genel Kurula sevk edilen bu yasayı TBMM kendi görüşüp karara bağlamak zorundadır’’ ifadelerini kullandı.
‘İLK BAŞVURAN KİŞİLER MART AYINDA MAAŞLARINI ALACAK’
EYT’liler emeklilik taleplerini verdikten sonra kurum sırayla emeklilik talebini bağlar diyen Önal, ‘’2 milyona yakın insan emeklilik talebinde bulunacak ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü emeklilik servisi sırasıyla kurula bağlayacak. Fakat emeklilik talebine başvurduğu andan itibaren emekli maaşı süreci işlemeye başladığı için yoğunluktan dolayı Nisan ayında emeklilik işlemi sonuçlandırılan 2 aylık maaşını alır, mayıs ayında sonuçlandırılan 3 aylık maaşını alır. İlk başvuran kişiler mart ayında ilk maaşlarını alacaklar’’ diyerek açıkladı.
‘BORÇLANMA YAPAN YURTTAŞLAR MAĞDUR OLDU’
Emeklilikte prime takılanların mağduriyetini de dile getiren Önal şunları söyledi:
EYT dediğimiz konu 8 Eylül 1999’dan önceki haklarda erkek 25 yıl, kadın 20 yıl süreyi tamamlama ve SSK’dan 5 bin prim gününe tamamladığında emekli olan bir yönetim. EYT yasasının da doğal olarak bu şekilde çıkması bekleniyordu. Kaldı ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ilk etapta 5 bin prim günü ve yaş şartını kaldırılacağını katıldığı programlarda açıklamıştı. Bakanlığın TBMM gönderdiği tasarıda da SSK’nın 5 bin prim günüyle emekli olması, aynı zamanda yaş şartının kaldırılması ve kısmi emeklilik dediğimiz 1999 öncesinde; kadın 50, erkek 55 ve 3600 prim günü ve emeklilik şartı vardı. Bu ikisi Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldiğinde sadece yaş şartının olduğunu gördük. Dolayısıyla 5 bin prim gününe göre borçlanma yapan vatandaşların hepsi mağdur oldu.
EYT’Lİ ARTIK BEKLEMEK İSTEMİYOR
Bu mağduriyet nasıl giderilmeli sorusunu sorduğumuz Onur Önal, ‘’İki şekilde mağduriyet giderilebilir. Genel Kurul’da bu yasa görüşülürken, özellikle Cumhurbaşkanı’nın müdahale edip yasayı dönüştürüp kabul etmesi gerekir. Bunun için 5’inci maddedeki ‘prim şartının kaldırılması’ şeklinde Genel Kurul’dan geçirilmesi ya da Genel Kurul’da bu şekilde kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı’na imzaya gittiğinde Cumhurbaşkanı’nın ‘prim şartının kaldırılması şartıyla’ Meclis’e tekrar yasayı iade etmesi gerekir.
Fakat bu durum süreyi tekrar uzatacağından ve EYT’linin de böyle bir tahakkümü kalmadığı için 28 Şubat’ta Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapılacak yasada bu şart kaldırılabilir. Cumhurbaşkanı bunun talimatını bu şekilde verirse AKP, MHP ve muhalefet partileri de destek verirse oy birliği ile bu madde çıkarılabilir. Çünkü bu mağduriyetin en kısa sürede çözülmesi gerekiyor’’ şeklinde ifade etti.
‘EKONOMİK DURUMDA EMEKLİNİN BU MAAŞLA YAŞAMINI SÜRDÜRMESİNİN MÜMKÜNATI YOK’
AKP Manisa Milletvekili EYT’lilerin emekli olması halinde alacakları aylıkların ortalamasını 8 bin 773 TL olarak açıkladı. Fakat bu tutar Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırının altında kaldı. Bu noktada yapılması gerekilen iyileştirmeleri Onur Önal açıkladı:
Ortalaması 8 bin 800 TL olarak hesaplandı. Tabii bu maaşlar çok düşük. Şu anki ekonomik durumda bir emeklinin evi de üstelik kira ise bu maaşlarla yaşamını sürdürebilmesinin mümkünatı yok. Hane halkında bu geliri elde eden emeklilerimize SGK tarafından ve Aile Sosyal Hizmetleri Bakanlığı’ndan ayrılan bütçeden gelir tespiti yapılıp bu insanlara en azından açlık sınırının altında kalmamak için ilave emekli maaşına gelir takviyesi yapılmalıdır. Prim şartını TBMM bırakmayınız. Türkiye’nin Yüzyılı’nı yaşadığımız dönemde bu mağduriyetler Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışmıyor. Bunları artık kaldıralım.