CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün Ankara, Ahlatlıbel’de partisinin 10-16 Mayıs Dünya Engelliler haftası dolayısıyla düzenlediği “Frakında ol! Engel Olma! Engelsiz Yarınlar Buluşması”na katıldı. Özel’e; Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları eşlik etti.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Buluşmanın açış konuşmasını Ankara İl Başkanı Ümit Erkol yaptı. Ardından sırasıyla Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Ve Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka konuştu. CHP’li konuşmacıların ardından otizmli Barış’ın annesi Gamze Kaymak, görme engelli Engin Konakçı, down sendromlu Alev’in annesi Şükriye Özden söz alarak kendilerinin ve çocuklarının yaşadığı sorunları anlattı.
'BUGÜN KUTLANACAK DEĞİL, FARKINDA OLUNACAK BİR GÜN'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaptığı konuşmada, “Mikrofonu almışken gününüzü kutlamayacağım çünkü bugün kutlanacak bir gün değil. Bugün, farkında olunacak bir gün. Engellerin ortadan kaldırılmasının konuşulacağı bir gün. Engelsiz yarınlar için hep birlikte olunması gereken bir gün. Yoksa bir güne engelliler günü ilan edip o gün gelip bir şeyler konuşup sonra bunları unutmak doğru değil” dedi.
Özel, CHP’li belediyelerin engelli haklarını bilen, engelsiz bir kent, engelsiz yaşam alanları ve engelsiz yarınlar için gayret sarf eden belediyeler olduklarını söyledi. Özel, “Beş belediye başkanım bugün sizlerle beraber. Hepsinin gönlü sizlerle beraber. Hepsinin odasının kapısı sizlerin derneklerine, sizlerin ailelerine, bizatihi sizlerin kendinize ardına kadar açık” diye konuştu.
'SİZLERİN SEÇİM BEKLEYECEK VAKTİ YOK'
Özel sözlerini şöyle sürdürdü:
CHP olarak iktidara gelip de sizlerin bütün taleplerini yerine getireceğimiz güne kadar yerel yönetimlerde aldığımız güçlü destek ve elimizde bulundurduğumuz kamu göreviyle engellerin ortadan kaldırılması için hep birlikte gayret göstereceğiz. Partimizin engellilerin sorunlarına yönelik bazı çözüm önerilerini dile getirmek; iktidar partisine, iktidar partisinin ittifak ortaklarına ve bütün muhalefet partilerine bu kritik beş-altı hususta birlikte çalışmayı teklif etmek isterim. Elbette önümüzdeki seçimleri beklemek, orada bir çözüm vadetmek siyasetin doğası gereği bize düşer. Ama sizlerin seçim bekleyecek vakti yok. Önünüzdeki engeller hayatı zorlaştırıyor ve bunları bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Bununla ilgili belediyelerimizde üzerimize düşenleri bizler yaparken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) de bu sorunları bir an önce çözmesi gerekiyor. Ben sevgili Engin Konakçı'nın çözüm önerilerini, taleplerini, TBMM’den beklentilerini not aldım. Şükriye Hanım'ın ifadelerini, kızı Alev'in de uyarısıyla not aldım, kaydettim. Ve bundan sonraki süreçte de bu konuda elimizden geleni Meclis’te yapmaya devam edeceğiz.
'CHP İKTİDARINDA ENGELLİLERİN SORUNLARIYLA UĞRAŞACAK TEK BİR BAKAN OLACAK VE O BAKAN DA ENGELLİ BİR BİREY OLACAK'
İktidarımızda yapacağımız ilk şey; bugün Aylin Hanım'ın gölge kabine bakanı olarak temsil ettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı hem ayıracağız, hem ismini değiştireceğiz. Şöyle bir anlayış var: Kabinede 17 bakan var, bir tanesi kadın ve o da aileden sorumlu. Yani diyor ki ‘Kadın olarak sen evde otur. Ailenden sorumlu ol. Engelline bak, yaşlına bak. Hayata karışma.’ Biz bu bakanlığın kadınla ilgili olan kısmını ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ yapacağız. Engellilerle ilgili kısım için CHP iktidarında, engellilerin sorunlarıyla uğraşacak tek bir bakan olacak ve o bakan kendisi de engelli bir birey olacak. Söz veriyoruz. Engellilerin sorununu, kabinede kendi de bu zorlukları yaşamış birisi anlatacak, bütçesini söke söke alacak, engellilerin önündeki engelleri kaldırıp engelsiz yarınları Engelli Bakanlığımız mutlaka çözecek.
'ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZIN ALDIKLARI REHABİLİTASYON HİZMETİ, HAFTADA EN AZ 40 SAAT OLMALIDIR'
Engellilerin istihdama katılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması, kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan kotaların mazeretsiz olarak doldurulması, kamuda çalışan engellilerin eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdamlarının teşvik edilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Engelli aylıkları ve evde bakım aylıkları, yüksek enflasyonlu ortam göz bulundurularak derhal yeniden hesaplanmalıdır. Mevcut uygulamada olduğu gibi, engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını engellenin hane içinde fert başına düşen gelirine göre değil, kendi geliri durumuna göre hesaplanmalı, engellilerin bakımını üstlenen anneler, kadınlar, sigortalanmalı; emeklilik hakları mutlaka güvence altına alınmalıdır. Engellilerin sağlık hakkından yararlanmak için önlerindeki bütün engeller kaldırılmalı. Muayene ücreti, katılım payı, özellikle ortez, protez ve her türlü yardımcı tıbbi malzemeden asla katkı payı alınmamalı; eğer bir ürünün iyisi varsa kötüsünün parası değil, doktor hangisini tavsiye ettiyse onun parası ödenmelidir. Özel gereksinimli çocuklarımızın örgün eğitim dışında aldıkları rehabilitasyon hizmeti, en az haftada 40 saat olarak belirlenmelidir.
'YÖNETİM SÜREÇLERİNE ENGELLİ KURULUŞLARI MUTLAKA DAHİL EDİLMELİ'
Engellilerin eğitim kuruluşlarına kabullerinde sorun yaşamamaları için muğlak ifadeler yerine kanuna net hükümler konulmalıdır. Ayrıca özel eğitim kurumlarına, bütün masraflar içinde tanımlanan düşük paralar, verilen eğitimin kalitesini düşürmektedir. Özel eğitim kurumlarının öğretmenlerinin ücretine mutlaka devlet desteği verilmeli, maaşları arttırılmalı, tazminat hakları tanınmalı ve özel eğitim kurumunda dört başı mamur haftalık 40 saatlik en iyi eğitim engellilere tanınmalıdır. Erişilebilirlik sorunları, Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nde yer alan evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda çözülmelidir. Tüm ulaşım araçları, sinemalar, tiyatrolar, kültür merkezleri, spor salonları, yüzme havuzları, engelliler için de ortak kullanıma müsait hale getirilecek, bu üst düzey kriterlere kavuşturulmalı, ruhsatlandırmalar buna göre yapılmalı ve düzenli denetimlerle bu standartların sürdürülüp sürdürülmediği takip edilmelidir. BM’nin Engelli Hakları Sözleşmesi’nin devlete yüklediği tüm sorumluluklar yerine getirilmeli, yönetim süreçlerine engelli kuruluşları mutlaka dahil edilmeli. Ülkemizin iç mevzuatı, BM Engelli Hakları Komitesi’nin nihai gözlem sonuç raporuna göre geliştirilmeli, düzenlenmeli, düzenli olarak ilgili kurum ve kuruluşlar denetlenmelidir.
'NORMALLEŞME SÜRECİNİN İLK ADIMINI ENGELLİLERİN SORUNLARINI ÇÖZECEK KANUNİ DÜZENLEMELERİ MECLİS’TE YAPARAK ATALIM'
Hepimizi üzen, yaralayan birtakım ifadeler, sözler, haksız muamelelere karşı mutlaka ayrımcılık türlerinin tanımlandığı, Ayrımcılıkla Mücadele Yasası zaman kaybedilmeden Meclis’ten geçirilmelidir. Engelliler hakkında, engellilerle ilgili çalışan STK'lar karar alma süreçlerine dahil edilmeli. İlgili kararlar alınırken STK’nın onayı yoksa tekrar müzakere ve bir kez daha komisyona havale gibi kurallar mutlaka kanuna konmalıdır. Ve bütün bir inancımızla şunu söylüyoruz ki: Bu hayat, engellilerin sağlıklılarla birlikte paylaştıkları bir hayat değil; sağlıklılarla engellilerin, engelsizlerle engellilerin müştereken ortaya koydukları, yönettikleri, yaşadıkları bir hayattır. Kimse engelsiz olduğu için engelli bireylerden daha fazla haklara sahip değildir. Bu hakkın kullanılmasında bir eksiklik varsa sorumlusu, tüm kamu görevlileridir.
Özel engellilerin sorunlarının TBMM’de çözümü için de siyasi partilere ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çağrı yaptı. Özel şöyle konuştu:
Ben buradan bütün siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum: Gelin, 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıkan ve benim içinde olduğum, takipçisi olduğum normalleşme sürecinin ilk adımını engellilerin bu birikmiş sorunlarını çözecek kanuni düzenlemeleri Meclis’te hep birlikte yaparak ilk adımı atalım. Kazananı tüm engelli bireyler, aileleri ve mücadeleleri olsun. Buradan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a, tüm partileri dahil edeceği bir süreçte bu sorunların çözümüne hep birlikte adım atmak için çağrıda bulunuyorum.