Gündem

'Deprem bölgesinde yıkılan evlerden derhal numune alınmalı'

Esra Örnek

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 10 il büyük hasar gördü.

6 Şubat günü sabaha karşı 04.17’de gerçekleşen depremin 5’inci gününde yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak açıklandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgelerine 206 savcı atandığının bilgisini verirken ‘’Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır. İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktır’’ açıkladı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM
Yıkılan ve hasar gören depremler için Avukat Yakup Okumuşoğlu; sosyal medya üzerinden ‘’yıkılan binaları yapanlar için yurt dışı çıkış yasağı da koyulsun diyerek deprem bölgesindeki beş savcılığa suç duyurusunda bulundum’’ açıklamasını yaptı.

DERHAL ENKAZLARDAN NUMUNE ALINMASI LAZIM
Okumuşoğlu, deprem bölgelerindeki durum hakkında, ‘’Memleketin hali ortada… Ben bir avukatım… Üzülerek, yüreğim parçalanarak olanları seyrediyorum. Bu ülkenin bu kadersizliği beni derinden yaralıyor. Yapabileceğim şey suç duyurusunda bulunmaktı, suç duyurusunda bulundum. Bu suç duyurusu sadece müteahhitleri değil; yerleşim yerlerini imara açanlar, ruhsat verenler, denetim firmaları dahil bu sürecin içerisindeki herkesin sorumluluklarının tespit edilip, cezalandırılmaları lazım. Bu noktada da ilk olarak o enkazlardan numune alınması lazım. Birkaç gün içerisinde deliller ortadan kalkacak. Oralardan insanlar çıktıktan sonra büyük iş makineleri ile o enkaz kaldırılmaya başlanacak ve ortada delil kalmayacak. Bu da sorumlu kişilerin cezalandırılmasında ciddi bir delil kaybına yol açacak. Bu yüzden savcılıkların, baroların, sivil toplum kuruluşlarının derhal harekete geçmesi lazım’’ açıklamasını yaptı.

‘HER BİNA HAKKINDA DAVA AÇILMASI LAZIM’
Okumuşoğlu’na suç duyurusunda bulunduğu dilekçenin hangi aşamada olduğunu sorduğumuzda; ‘’Verdiğim dilekçe hala memur önünde onayda, beklemede. Henüz savcının önüne geçtiğini anlayamıyorum Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden… Savcıların harekete geçip geçmediğini bilmiyorum ama dün Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayla beraber daha hızlı hareket edilebileceğini düşünüyorum’’ dedi.

Okumuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Deprem bölgesinde ilk olarak her binadan numune alınması gerekiyor. Hangi bina olduğunun etiketlenmesi ve sırayla her bina hakkında dava açılması lazım. O numuneler üzerinden alınacak raporlarla buradaki sorumluların tespit edilmesi lazım.

Betonun çürük olduğu, demirin çürük olduğu ya da betonun yeterli olmadığı, fay hattı üzerinde alanı kimlerin imara açtığının tespit edilip hepsi hakkında dava açılması gerekiyor.

Bizler alanlardan numune toplayarak delil elde edemeyiz ama yıkılan ve hasar gören binaların fotoğraflarını çekebiliriz. Fakat delil niteliğinde olabilmesi için resmi makamların harekete geçmesi lazım. Bunun içinde resmi makamların bu konuda daha hızlı hareket etmelerini sağlamak gerekiyor. En büyük kaygım ise delillerin ortadan kalkması…

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }