Başarır, 2018’den bu yana raporlardaki ayrıntıların azaldığına dikkat çekerek, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılında 199 sayfa olan raporu, bugün sadece 48 sayfa. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise 244 sayfadan 76 sayfaya düştü. Bu raporlar niye eriyor? 86 milyon vatandaşın parasının nasıl harcandığını burada tartışmamız gerekiyor” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı Harcamaları Şeffaf Olmalı”

Sayıştay raporlarının da denetim için yetersiz kaldığını vurgulayan Başarır, geçmişte Cumhurbaşkanlığı bütçesinde hediyelere ve diğer yan giderlere dair ayrıntılı bilgilere yer verildiğini, ancak bu yıl bu bilgilerin raporda bulunmadığını ifade etti. Başarır, “Meclis ve Sayıştay’ın denetim yapamayacağı bir sistem oluştu. Bu kabul edilemez” dedi.

“Faiz Giderleri Felaket Seviyede”

2025 bütçesinde faiz giderlerinin 1 trilyon 950 milyon lira olduğunu belirten Başarır, “Bütçenin yüzde 17’si faize gidiyor. Bu ülke için de emekliler için de büyük bir felaket. Bu giderlerin nasıl izah edileceğini bilmek istiyoruz” diye konuştu.

İletişim Başkanlığı Harcamaları Gündemde

Başarır, İletişim Başkanlığı bütçesindeki artışa da dikkat çekti. 2019 yılında 344 milyon lira olan bütçenin bugün 4,1 milyar liraya çıktığını belirterek, “İletişim Başkanlığı, özellikle seçim döneminde kullanılan videolar, reklamlar ve sosyal medya giderleri için mi bu parayı harcıyor? Bu harcamaların nereye gittiğini öğrenmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Koruma Giderleri Altı Kat Artmış

Başarır, Cumhurbaşkanlığı koruma giderlerinin 2020 yılında 263 milyon lira iken 2024 yılında 1 milyar 967 milyon liraya yükseldiğini söyledi. “O günden bu yana asgari ücret ya da emekli maaşları altı kat artmadı ama koruma giderleri altı kat arttı” diyerek duruma tepki gösterdi.

Örtülü ödenek harcamalarına da değinen Başarır, “Cumhurbaşkanlığı’nın ilk 10 ayda 10 milyar 262 milyon lira örtülü ödenek harcaması var. Bu rakam geçen yıla göre dehşet verici bir artış göstermiş” dedi.

Başarır, bütçe görüşmelerinde şeffaflık ve hesap verilebilirlik talep ederek, harcamaların detaylı bir şekilde açıklanmasını istedi.