Bağışıklık sistemi kemik iliği, karaciğer, dalak, lenf bezleri gibi organlardan, beyaz kan hücrelerinden ve antikorlardan oluşan vücudun en karmaşık sistemidir. Kanser ve infeksiyon gibi hastalıklar genel olarak bağışıklık sisteminin yetersiz olması ile ilgili hastalıklardır. Vücut dıştan infeksiyon, içten kanser gibi bir saldırıya uğradığında lenfosit adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini kısa sürede bölünüp çoğalarak buna cevap verirler. Bu hızla çoğalma ve düşmana karşı koymak için birçok gıdaya, vitamin ve minerale ihtiyaç vardır.
C vitamini bu durumda kilit rol alan besin maddelerinin başında gelir. C vitamini antioksidan özelliğe sahip olmakla birlikte, tüm antioksidanların en sıra dışı olanı, en önemlisidir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, virüsler karşı ciddi antiviral etkiler gösterir. Organlardaki bağ dokusunu oluşturan kollajen sentezini arttırarak infeksiyon ve kanser hücrelerinin çevreye yayılmasını engeller, bazı kanserojenleri etkisiz hale getirir ve vücutta toksinler nedeni ile oluşan hasarları engeller. C vitaminin etkileri gerçekten sıra dışı ve yaşamsaldır. Düşük dozlarda alınan C vitamini antioksidan etki gösterirken, yüksek dozlarda ve damardan alınan C vitamini bir vitamin gibi değil, farmakolojik bir ajan yani ilaç gibi etki ederek özellikle kanser hücrelerinde ve virüslere maruz kalmış hücrelerde özel bir etki gösterir.
Yüksek doz mega C vitamini yıllardır kanser tedavisinde, gripten HIV’e kadar birçok virüsleri etkisiz hale getirmekte kullanılmıştır. Yüksek doz damardan C vitamini tedavisi kolay uygulanan, yan etkisi olmayan bir tedavidir. Yüksek doz C vitamini kanser hücrelerinde bulunan demir ve bakır ile birleşerek hidrojen peroksit denilen kimyasalın oluşmasına neden olur, bu kimyasal tümör hücresini zehirleyerek ortadan kaldırır. Aynı etki virüslerle enfekte olmuş hücreler içinde söz konusudur. Günlük C vitamini ihtiyacı yaklaşık 100 miligram kadardır, sigara içenlerde ihtiyaç artmaktadır. İnsanların büyük bir kısmı daha çok hayvansal gıdalarla ve işlenmiş gıdalarla beslendikleri için C vitamini düzeyleri düşüktür. En fazla C vitamini barındıran besinler brokoli, biber, kivi ve limondur.
Sanılanın aksine portakal, greyfurt ve mandalinada C vitamini daha azdır. 100 gram brokoli, biber, kivi ve limonda 100 miligram C vitamini vardır. Portakal, greyfurt ve mandalina ise daha az C vitamini içerir. Şu anda yüksek doz ve damardan (10 gram-50 gram) C vitamini ciddi Covid-19 hastalarında diğer tedavilere ek olarak zaman zaman kullanılmakta ve iyi sonuçlar bildirilmektedir. Bunun dışında günde 4 kez 1500 gram damardan C vitamini alınarak bu virüse karşı koruyucu etki ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu günlerde C vitamininden zengin sebze ve meyveleri bol miktarda tüketmeye devam etmeliyiz. Gerekirse damardan veya ağızdan yüksek doz C vitamini almak bağışıklığımızı güçlendirecektir.