Toplumsal Haber Merkezi
Reuters 26 Haziran tarihinde yayınladığı haberde ABD'li bir şirketin İsveç'teki iştirakinin, Türkiye piyasasında hakim konum elde etmesine yardımcı olması halinde Erdoğan'ın oğluna on milyonlarca dolarlık rüşvet ödemeyi taahhüt ettiğine ilişkin bir suç duyurusunun soruşturulduğu öne sürülmüştü. Haberde ABD ve İsveç makamlarının şikayetle ilgili ön soruşturma başlattığı belirtilmişti.
Haberin yayınlanmasının ardından AKP kanadından üst üste açıklamalar gelmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, makalenin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Reuters'ı bu yalan haberi servis ettiği için kınıyoruz" dedi ve makalenin "asılsız iddialar içerdiğini" ifade etmişti.
İlgili mahkeme kararı ile haberlere erişimin engellenmesi kararı verildi. Bunun üzerine Reuters, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın isminin geçtiği bir yolsuzluk şikayetinin İsveç ve ABD'deki savcılar tarafından incelendiğine dair haber ve paylaşımlara getirilen 'erişim engeli' ve 'silme' kararlarına itiraz etti.
YENİDEN ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ!
Reuters'ın 'erişim engeli' ve 'silme' kararı haberlerine de erişim engeli getirildi. 5651 sayılı kanunun 6/A maddesi ile Erişim Sağlayıcıları Birliği Toplumsal Haber Merkezi'nin de yayınladığı habere ilişkin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın talebiyle habere erişim engeli getirildi.
Kararda ''talepte bulunanın kişilik haklarını ihlal niteliğinde olduğu paylaşımlarda eleştiri ve yorum sınırının aşılmış olduğu, eleştiri ve yorum yapma özgürlüğünün başkalarına hakarette bulunma hakkını tanımadığı bu sebeple talepte bulunanın kişilik hakkının ihlal edildiği kanaatinin hakimliğimizde oluştuğu dikkate alınarak talebin kabulüne, talep içeriğindeki linklere erişimin engellenmesine ve içeriğin yayından çıkarılmasına...'' ifadelerine yer verildi.