Altın ve doların haftalardır zirvelerini yenilemesinin ardından, vatandaşların yatırım tercihlerinde artan bir şekilde altın ve doları tercih ettiği gözlemleniyor. Bu talep artışıyla birlikte kredi ve kredi kartı harcamalarında da bir artış yaşandı. Bu durum, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) harekete geçtiği iddiasını beraberinde getirdi.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu'nun açıklamalarına göre, dolar ve altın için BDDK'nın bir adım attığı iddia ediliyor.
Bireysel kredi kartı harcamalarında ardı ardına rekorlar kırılırken, seçim sonrası düzenlemelerin beklendiği bir süreçte bankaların nakit avans taksit sayısını düşürmesi ve kredi faizlerini artırmasıyla birlikte, bu iddia daha fazla konuşulmaya başlandı.
Seçim sonrasında kredi kartı düzenlemesiyle ilgili beklentiler devam ederken, bankalardan yeni bir hamle geldi. Nakit avans taksit sayısı 12'den 3'e düşürüldü ve bazı bankaların nakit avansta limit sınırı uyguladığı belirtildi.
Merkez Bankası'ndan bankalara resmi bir yazı gitmediği ifade edilirken, bankalar ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesini 6 aydan 3 aya indirdi. İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranları artırıldı. Ticari kredi genişleme sınırı düşürülürken, ihtiyaç kredisi aylık büyüme sınırı da düşürüldü.
Kredi kartına nakit avans ve bireysel kredi için alınan kararların yankıları devam ederken, bankaların vatandaşlara yönelik uyarıda bulunduğu görüldü. Nakit avans ve bireysel kredi kullananlara altın ve döviz almamaları yönünde uyarı yapıldı. Ayrıca, müşterilerinden taahhüt alan bankaların "yaptırımı var, sorumlu biz değiliz" mesajı verdiği kaydedildi.