ABD'nin Forbes ekonomi dergisi, başrollerinde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in oynadığı 'Barbie' filminde Barbie'nin yaşam tarzından çıkarılabilecek finans derslerini anlatan bir analiz yayınladı.

Ryan Derousseau imzasıyla yayınlanan analizde, 12 gün içinde dünya çapında 774,5 milyon dolar hasılat yapan filmin başarısı hatırlatılarak, "Bu başarı düzeyi, Hollywood'u şaşırttı. Film endüstrisinin ekonomisini açıkça ortaya koymak zorken, aynı şeyin Barbie'nin yaşam tarzı için de geçerli olduğu söylenebilir" denildi. Forbes, bu bağlamda 'Barbie'den çıkarılabilecek üç finans dersini paylaştı.

MASRAFLARINIZA DİKKAT EDİN
Barbie karakterinin 'nihai mali bağımsızlık hayalini yaşadığını' söylemenin zor olduğu değerlendirmesinde bulunan Forbes, Barbie'nin zaman içinde dünyadaki yerinden endişe duymaya başladığını, fakat yine de lüks bir hayat yaşadığını aktararak, 'Barbie' filminden ve Barbie karakterinden alınacak ilk dersin masraflara dikkat etmek olduğunuz yazdı. Öncelikle Barbie'nin yaşadığı evi ele alan dergi, Barbie'nin Malibu, California'daki evinin değerinin 10 milyon dolar olduğunun tahmin edildiğini, ev kredisi ve vergilerle birlikte düşünüldüğünde bu rakamın ayda 110 bin dolarlık bir masraf demek olduğunu belirtti.
Barbie'nin bir kıyafetinin bin 100 dolar, partiye gitmek için yaptığı hazırlığın ise 20 bin dolar düzeyinde olduğu tahmin edilen analizde, Barbie'nin kıyafet masraflarının 100 bin doların üzerinde olduğu, Barbie'nin hiç çalışmadan hayatı boyunca aynı yaşam tarzını devam ettirebilmesi için ise 63 milyon dolara ihtiyacı olduğuna işaret edildi. Forbes, "Fakat eğer sizin için bunlar daha az önemliyse bu masraflardan bazılarını kısmak hedeflerinize ulaşma hızınızı artıracaktır" diyerek şu yorumu yaptı: "Masraflarınızı kısmak, gerçekten keyif almadığınız ya da ihtiyacınız olmasa da harcama yapmaya devam ettiğiniz şeylere odaklanmalı. Bunların ne olduğunu bularak harcamalarınızdan daha çok keyif alabilirsiniz."

EĞİTİMİNİZE YATIRIM YAPIN

Mattel’e göre Barbie bebeklerin 200’den fazla kariyeri olduğunu, fakat başarıya ulaşmak için öğrenci kredisi çekip çekmediklerinin net olmadığını kaydeden Forbes, yine de bu durumun iki noktayı dikkate değer kıldığı yorumunda bulundu. Buna göre, bunlardan ilki, kişinin kendi eğitimine yatırım yapmasının değeriydi.
Forbes’a göre, ikinci nokta ise şuydu:
Finansal olarak ne kadar bağımsızsanız, kişiliğinize, arzularınıza ve hayattaki hedeflerinize daha iyi uyan farklı kariyerleri daha iyi keşfedebilirsiniz.”

HEDEFLERİNİZİ ANLAYIN

‘Spoiler’ uyarısı yaparak ‘Barbie’ filminin Barbie’nin hayattaki amacını bulmaya çalışması üzerine şekillendiğini hatırlatan Forbes, “Bu, Barbie için Barbie Dünyası’nın sınırlarını anlamak olabilir. Sizin için ise bu, hayatınızda sizin için gerçekten önemli olan şeyi anlamaktır” yorumunda bulundu. Başarmak istenen şeyi anlamanın söz konusu şeye ulaşmak için kişiye bir basamak olduğunu yazan dergi, “Böyle yaparak daha net bir bitiş noktasına sahip somut amaçlar geliştirebilirsiniz. Sonrasında, yatırım yaparken, para biriktirirken ve harcarken bu bir amaçla yapılmış olur. Bu gerçekten de finansal bağımsızlık veya basit bir hedef belirlemenin değeridir: Parayı nasıl, neye ve niçin harcayacağınız konusunda bir farkındalık.”