Türkiye ve Ortadoğu’ya yönelik sert çıkışlarıyla bilinen eski Pentagon yetkilisi ve Deniz Harp Okulu Öğretim Görevlisi Michael Rubin, Neocon düşünce kuruluşu The National Interest dergisinde 8 Kasım’da yayımlanan makalesinde Kıbrıs’la ilgili dikkat çeken önerilerde bulundu. Rubin, İngiltere’nin askeri gücünün zayıfladığını ve Güney Kıbrıs’taki üslerinin ABD’ye kiralanarak devredilebileceğini belirtirken, benzer bir modelin Erdoğan sonrası Kuzey Kıbrıs’taki Türk üslerine de uygulanabileceğini öne sürdü.

‘İngiltere Türkiye’ye Nasıl Karşı Koyacak?’

Rubin, İngiltere’nin denizaşırı üslerden vazgeçmeye başladığını ifade ederek, Kıbrıs’taki Akrotiri ve Dikelya üslerine dikkat çekti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Mauritius karşısında bile zayıf bir duruş sergilediğini söyleyen Rubin, “Eğer Birleşik Krallık, Mauritius’a karşı duramıyorsa Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin meydan okumalarına nasıl karşı koyacak?” diye sordu. Rubin, İngiltere’nin eski gücünü yitirdiğini ve deniz aşırı bölgelerde eskisi gibi güvenlik sağlamadığını vurguladı.

Rubin ayrıca, İngiltere’nin askeri açıdan zor durumda olduğunu belirterek, Kraliyet Donanması’nın güç yansıtma kapasitesinin azaldığını, hatta uçak gemilerinden birini satma noktasına geldiğini kaydetti. Brexit’in ardından İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin diplomatik desteğini de kaybettiğine dikkat çekti.

‘Doğu Akdeniz’de Güvenlik Boşluğu’

İngiltere’nin 1971’de bazı üslerini ABD’ye devrettiğini hatırlatan Rubin, “İngiliz ordusu üsleri kapatmak yerine, 1971’de tesislerin çoğunu Amerikalı meslektaşlarına devretti.” dedi. Rubin, İngiltere’nin güç kaybının, Türkiye, Rusya, Suriye, Hizbullah ve Hamas gibi aktörlerin Doğu Akdeniz’deki etkisini artırdığını savundu.

ABD, Türkiye’nin Kıbrıs’taki Üslerini de Kiralasın

Rubin, Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarma planını şu sözlerle açıkladı: “Birleşik Krallık, Bahreyn’de olduğu gibi Kıbrıs’taki üslerinin kontrolünü ABD’ye devredebilir. Akrotiri ve Dikelya’nın ABD tarafından kiralanması, ABD-Kıbrıs ilişkilerini güçlendirebilir.”

Rubin, ABD’nin Kıbrıs’taki İngiliz üslerini kiralayarak adanın “sömürgecilikten arındırılması” için bir model oluşturabileceğini savundu. “Türkiye’nin adanın kuzey kesimindeki yarım asırlık işgali, Erdoğan’ın hırslarına rağmen asla resmileştirilmeyecek. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki üslerinin ABD tarafından kiralanması, Erdoğan döneminde olmasa bile halefleri döneminde diplomatik açmazları aşabilir,” dedi.