İsmail Saymaz'ın Halk Tv'de yayınlanan Alternatif enerji hattı yapılsaydı 80 insan ölmeyecekti yazısında Kahramanmaraş merkezli depremde elektrikler kesildiği, jeneratörler devreye girmediği ve oksijen sistemi patladığı için yoğun bakımda tedavi gören, bebek ve çocukların da olduğu en az 80 hasta can verdiği  Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ihmallerini tek tek anlattı. 

Hastanenin 2013 yılında inşaasına başladığı alanın Amik Gölü havzası ve altından fay hattı geçtiğini yazan Saymaz, ''İddialara göre Güngörler diye bilinen varlıklı ve iktidara yakın ailenin bölgede kurduğu otel, uydu kent ve AVM’ye yakın olsun diye hastane bu bölgeye taşındı. Dönemin Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’in değişiklikte etkili olduğu ileri sürülüyor'' dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın hastaneye 2011 yılında inceleme yaptı. Binanın zemininin sağlam olmadığını ve düşük kotta olduğunu TOKİ'ye yazmasına rağmen kulak asılmadığı ve hastanenin 2016 yılında açılmasına karar veriliyor. 

Saymaz, hastanenin Sağlık Bakanlığı'na devredildiği 6 Ekim 2016 yılında Bus-bar'da projelendirme hatası yapıldığını Hatay İl Sağlık Müdürlüğü'nün konu hakkında TOKİ’den önlem alınmasını istedi. Fakat TOKİ konuyu alt işvereni olan Altındağ İnşaat’a bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü bu yüzden 2017’de Altındağ İnşaat'a dava açtı. Yine çözüm sağlanamadığını belirtti.

SAYMAZ'IN ORTAYA ÇIKARDIĞI TOKİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI 2019 YAZISI

Sağlık Müdürlüğü, Şubat 2019’da TOKİ’ye yazarak, “Bus-bar galerisinin su yalıtımının düzgün yapılmadığını, arıza yaşandığını, su dolması sonucu bus-bar’ın kısa devre yaparak patlamaya sebep olacağını” bildirdi. “Su yalıtımının sağlanması veya ivedilikle alternatif çözüm üretilmesini” istedi.

TOKİ, Mart 2019’da verdiği yanıtta, “Galerinin projeye uygun yapıldığını ve su basma riskine karşın önlem alındığını” bildirdi. Önlem dediği, dalgıç pompasıydı. Yazının devamında, “Sistem değiştirilmesi isteniyorsa gerekli değişikliklerin Sağlık Bakanlığınca yapılması gerekmektedir” dedi.

TOKİ, Nisan 2019’da verdiği bir diğer yanıtında, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği yazışmaya yer verdi. Bu yazışmada, bus-bar’ın çok büyük risk oluşturduğu belirtiliyor.

Yazı şöyle:

“Hastanemizin bulunduğu bölgenin fiziki, coğrafi ve iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda bus-bar sisteminin çok büyük risk oluşturduğu, bu sebeple Sağlık Bakanlığı ve TEDAŞ tarafından onaylanmış alternatif enerji hattı yapılabilmesi için çalışmaların başlatılması…”

Saymaz, ''TOKİ, yazışmayı dayanak göstererek topu Sağlık Bakanlığı’na attı. Bakanlığın projelendirme hatasını gidermediği iddia ediliyor'' dedi.

Saymaz yazısında, ''Haklı olarak soracaksınız: Bu ihmalin depreme etkisi oldu mu? Evet, oldu. İddiaya göre enerji hattı hasar gördüğü için elektrik kesildi. Depreme dayanıklı olması gereken trafodaki panolar devrilince jeneratör devreye girmedi. Kesintisiz enerji kaynağı birkaç saatte tükendiğinden oksijen akışı kesildi ve yoğun bakımda en az 80 hasta hayatını kaybetti. Alternatif bir enerji hattı yapılsaydı can kaybı yaşanmayacaktı'' dedi.