11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde, afetzedelere yönelik “Türkiye Tek Yürek” ortak yayını televizyon kanallarında canlı yapıldı.

Bu arada toplanan, bağışların AFAD ve Kızılay’a aktarıldığı söylendi. Aralarında 86 kamu kurumu ve bankaların da olduğu bağışçılardan 115 milyar lira toplandı.

Toplanan yardımların iktidarın seçim kaynağına kullanılacağı iddialar arasında.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, siyasi iktidarın “paralel kasa” tesis ettiğini kaydetti.

Prof. Dr. Duran Bülbül, bütçe sistemine dikkatlice bakılması gerektiğini ifade etti. Bülbül, “Bütçe sisteminde ‘belirli gelirler, belirli giderlere ayrılamaz’ ilkesi bulunuyor. Hangi adla olursa olsun, bu paralar bütçeye ‘ham’ olarak kaydedilir. Bu nedenle deprem bağışı olarak toplanan yardımın hiçbiri depreme gitmez” şeklinde konuştu.

DEPREM İÇİN ŞARTLI BAĞIŞ YAPILMASI GEREKİRDİ!
Yalnızca “şartlı bağış” ibaresi altında toplanan paranın afetzedeye aktarılacağını belirten Bülbül, “Şartlı bağış da ayrı fonda toplanmak durumunda. Geçmişten bugüne 37 milyar dolar deprem yardımı toplandı. Bu yardım paraları yollara, yap-işlet-devrete, faize ve ağırlama masraflarına harcandığını biliyoruz” dedi.

YARDIM, VERGİ OLARAK VERİLMESİ GEREKEN PARAYDI!
Bülbül şöyle konuştu: “Toplanan yardım paraları, vergi olarak verilmesi gereken paradır. Devlete vergi ödemek yerine bir kuruluşa bağış yaparak, paralel hazine, paralel kasa kurdular. Yardım denetiminde bunun dışında sorunlar da bulunuyor. Fonksiyonel sınıflandırmayı kaldırıp, program bazlı bütçe sistemine geçilmiş ve paranın nereye gittiği tespit edilemiyor. Ve Sayıştay bu nedenle detaylı denetim yapamıyor.”

ÜMİT ÖZLALE: SEÇİMİN KAYNAĞI YARDIM KAMPANYASI MI?
İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, toplanan yardım paraları ile ilgili olarak, “Sayın Erdoğan seçimin kaynağı olarak yardım kampanyasını bulmuş olabilir mi” diye sordu.

Özlale, “Kamu bankalarının para yardımı Hazine’ye aktarılacak. Yani Hazine kamu bankalarına, onlar da Kızılay ve AFAD’a kaynak aktarmış oluyor. 86 milyar TL denetimli alandan denetimsiz alana kaydırıldı. Kızılay ve AFAD’ın hesap vermez bir harcama sistemi bulunuyor. AFAD’ın kime ne kadar ödediği 5 yıldır Sayıştay raporlarında bile açıklanmıyor. Bu parayı takip etmek çürümüş sistemde imkânsız gibi” dedi.