İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı'nın (İBB Kültür), 29 Nisan Dünya Dans Günü kapsamında düzenlediği Uluslararası İstanbul Dans Günleri, bir hafta boyunca flamenkodan sokak dansına, baleden sirtakiye farklı dans türlerinin önemli temsilcilerini İstanbul’da ağırladı. Festivalin etkinlikleri, Müze Gazhane, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Artİstanbul Feshane, Baruthane, Metrohan, Beyoğlu Sineması ve Çubuklu Silolar’da gerçekleşti.
22 Nisan-2 Mayıs 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez gerçekleşecek festivalin açılışını, flamenkonun genç kraliçesi Patricia Guerrero gerçekleştirdi. Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde ayrıca, İtalya’nın uluslararası çağdaş dans topluluğu Komoco, pantomim sanatçısı İlker Kılıçer, İstanbul merkezli dans stüdyosu Swing Planet, Shaman Dans Tiyatrosu ve dans sanatçısı, koreograf Bedirhan Dehmen de performanslarını sahneledi. İBB Kültür ve CRR Konser Salonu’nun destekleriyle hayata geçirilen “Köroğlu” balesinin de sanatseverlerle buluştuğu festivalin yelpazesi, hip hop, break dans, popping gibi her çeşit sokak danslarını buluşturan Urban Dances ile daha da genişledi. Uluslararası sahnelerde bu alanda kendine yer açan Almanya’dan Vehbi Can Yeşil, Yunanistan’dan Kalli Tarasidou ve Fransa’dan Junior Bosila Banya performanslarını sergiledi.
Farklı dans türlerine odaklanan atölye çalışmalarının, söyleşilerin ve konserlerin de gerçekleştiği Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde, odağına dansı alan özel yapımlardan “Siyah Kuğu/Black Swam” (2010), “Özgürlük Dansı/Jimmy's Hall” (2014) ve “Âşıklar Şehri/La La Land” (2016) filmleri de Beyoğlu Sineması’nda gösterildi.
Uluslararası İstanbul Dans Günleri kapsamında ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Türk halk oyunları bölümü hocaları söyleşi, atölye ve performanslar gerçekleştirdi. İBB Orkestralar Müdürlüğü de geleneğin temsilcisi olan ustalardan, oyun müzikleri konseri verdi.
Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nin kapanışı dün akşam CRR’de İBB Orkestraları ile Geleneğin İzinden gösterisiyle gerçekleşti.
İBB Türk Halk Müziği Topluluğu’nun seslendirdiği oyun müzikleri eşliğinde Türkiye’nin 20 farklı yöresinden halk dansları sahnelendi.