Bu yıl 69’uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre’nin Basel kentinde 26 ülkenin katılımıyla gerçekleşti.

Finalde sahneye dördüncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, performansını sergilerken salonda protestolar yükseldi. Seyirciler tarafından yuhalanan sanatçının şarkısı sırasında Filistin bayrakları açıldı. Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) canlı yayın sırasında bu protesto seslerini bastırarak alkış efektleriyle değiştirmesi dikkat çekti.

Sosyal medyada pek çok kullanıcı, “İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar” başlığıyla, protesto görüntülerini ve Filistin bayraklarını paylaşarak tepkilerini dile getirdi. İsviçre Yayın Kurumu SRG SSR’in aktardığına göre, Raphael'in performansı sonunda iki kişi sahneye atlamaya çalıştı. Güvenlik görevlilerince engellenen eylemcilerden birinin sahneye boya fırlattığı, ikisinin ise gözaltına alındığı bildirildi.

AVUSTURYA KAZANDI

Eurovision Şarkı Yarışması finalinde Norveç, Lüksemburg, Estonya, İsrail, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk sahne aldı.

Jüri ve seyirci oylarının birleşimiyle Avusturya’yı temsil eden JJ, “Wasted Love” adlı şarkısıyla 436 puanla birinci oldu. İsrail 357 puanla ikinci, Estonya ise 356 puanla üçüncü oldu.

İSPANYA'DAN FİLİSTİN MESAJI

İspanya’nın devlet televizyonu RTVE, İspanyolca ve İngilizce yayımladığı mesajda, “İnsan hakları söz konusu olduğunda sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl Eurovision’a ev sahipliği yapan Basel’de, final öncesi İsrail’in yarışmaya katılımı ve Gazze’deki saldırılar protesto edildi. Barfüsserplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, İsrail’in yarışmaya dahil edilmesine tepki göstererek Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) İsrail’in yarışmaya bir daha katılmamasını istedi.

Eylemciler, İsrail’in men edilmemesi nedeniyle Eurovision’u boykot çağrısı yaptı. EBU, 2022’den beri Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’yı men ederken, İsrail için benzer bir karar almaması nedeniyle “ikiyüzlülük” ve “çifte standart” eleştirileriyle karşı karşıya.