Sağlık Bakanlığı, günde 5 gramdan daha az tuz tüketiminin inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarının genel hızını ise yüzde 17 azalttığını vurguladı. Aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri giderek artarken, dünya genelindeki ölümlerin yarıdan fazlasının bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığı ve bu hastalıkların yüzde 30'unu kalp-damar hastalıklarının oluşturduğu belirtildi.
Uzmanlar, aşırı tuz alımının yüksek kan basıncının (hipertansiyon) en önemli belirleyicisi olduğunu ifade ediyor. Yüksek kan basıncı, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 13'ünden sorumlu tutulurken, günde 2 gramdan fazla yüksek sodyum veya 5 gramdan fazla tuz tüketiminin, kalp hastalıkları ve inme riskini artırdığı kaydediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük tuz tüketimini 5 gram olarak öneriyor. Ancak Türkiye'de yapılan SALTÜRK çalışması, ortalama günlük tuz tüketiminin 15 gram olduğunu ortaya koydu. 2011 yılından bu yana uygulanan Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı sayesinde günlük kişi başı tuz tüketimi 10,2 grama düşmesine rağmen, bu miktar hala önerilen miktarın iki katı seviyesinde.
Sağlık Bakanlığı, tuz tüketiminin azaltılmasının kan basıncını düşürmek ve inme, kalp damar hastalıkları ile böbrek hastalıkları riskini azaltmak için en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek için tuz alımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.