Toplumsal Kürsü

Ülkemizde yaşanan 6 Şubat depreminin ardından ortaya çıkan görüntüler ve sarf edilen sözler bir kez daha ülkemizin ve toplumumuzun ileri toplumlar seviyesinin çok çok gerisinde olduğunu gözler önüne sermiştir.

Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlerin beşiğinde büyüyüp gelişen toplum nasıl oluyor da medeni olmanın gerekliliklerini yerine getiremiyor. Bugün siyasetinden toplumun her katmanına kadar karşılaştığımız temel sorunların kaynağı ne olabilir? Açıkçası sorgulanması ve üstünde düşünülmesi gereken en önemli konu bu olmalıdır. Bir sorunun yarattığı sorunların çözümü ile uğraşmak zaman ve insan kaybından başka bir şey değildir. Sorun neden var, sorusunu düşünüp üzerinde analizler yaptığımızda sorunun varlığını ve bu sorunların sebep olduğu başka birçok sorunları ortadan kaldırabilmek mümkün olacaktır. Şimdi esas mesele nedir? Biraz yakından inceleyecek olursak insan aklının tam ve etkin bir şekilde kullanılmamasından kaynaklanan sorunlar olduğunu hepimizin görmesi mümkün olacaktır. Batıda 18. Yüzyılda başlayan Aydınlanma Çağı sorunların kaynağı olarak aklın düşünme kapasitesinin kullanılmadığını fark etmiş ve Alman Filozof Kant’ın deyimiyle kişi kendi aklını kullanmaması nedeniyle başarısızlıklarının sorumlusu olarak tutulmuştur.

Kant, aydın bir birey olmanın tek şartının “düşünme kapasitesini” kullanabilmek olduğunu ileri sürmüştür. Peki insanın aklını kullanabilmesi bu kadar zor mu? Sanırım hepimiz aklımızı kullandığımızı iddia edebiliriz. Peki Kant’a göre aklı kullanmak ne anlama gelmektedir? Biraz inceleyecek olduğumuzda Kant aklı kullanmanın cesaret ve kararlılık gibi kimi karakter özelliklerine sahip olunması gerektiğini ifade eder. Aklı kullanmak gerçekten bu kadar zor olabilir mi? Kant’ın söylediklerine baktığımızda, aklın kullanımındaki en büyük engellerin başında batıl inançlar, ön yargılar, yasaklar ve korkuların gelmekte olduğunu görürüz. Bu cümle bile işimizin gerçekten çok zor olduğunu bize göstermektedir. Şimdi toplumumuzda var olan bu kadar batıl inançlar, ön yargılar, yasaklar ve korkular mevcutken biz nasıl aydınlanacağız? Haftaya, birey nasıl aydınlanır? Bireyin aydınlanmasında çevre ve eğitim faktörlerini konuşacağız. Sizlere kısa bir çalışma ödevi veriyorum. Cevaplarınızı yorumlar bölümünde paylaşarak gelecek haftaki söyleşimize değerli fikirlerinizle katkıda bulunabilirsiniz.

Rigel

Soru: Çevrenizde şahit olduğunuz toplumsal bir soruna geliştirdiğiniz akılsal bir çözüm önerisini bizimle paylaşır mısınız?

- Devamı gelecek...