KÜLTÜR SANAT

Sinemacılar Toplumsal'a konuştu: İnsanlar sinemada film izlemekten vazgeçmeyecek

Berkay Akıncı

2020 yılında yılın ilk ayı sinemaya giden izleyici sayısı 7 milyonun üzerindeyken 2022 ve 2023 yılında sinemaya giden izleyici sayısı  sırasıyla 4 Milyon 57 ve 4 Milyon 505 bin oldu. Dijital platformların sinema salonlarına  etkisi, sinema salonların geleceği, döviz kurunun sinemaya etkisi ve cadde sinemaları hakkında konunun uzmanlarıyla konuştuk. Eleştirmen Atilla Dorsay, Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Ömer Keskin, Cinemajestic Genel Müdürü Fırat Dilbaz Toplumsal Haber'e konuştu.

2020'de bir sinema bilet 17 lirayken 2021 yılında zam gelirken 24 oldu. 2023 yılındaysa 2,5 kat zam gelerek ortalama bilet fiyatı 64 lira oldu.

'İNSANLAR, SİNEMADA FİLM İZLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEK'
"Dijital platformlar sinema salonlarını nasıl etkiledi. Gelecekte salonların durumun nasıl olur? sorusuna sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, "Her yeni buluş ve teknolojik adım insanlığa bir şeyler getiriyor, ama bir şeyleri de yok ediyor. Dijital platformlar elbette filmlere ulaşmanın -TV yayınları dışında- başlıca yolu olan sinema salonlarına zarar verdi. Ama unutmayın ki yakın geçmişte önce kasetler, sonra DVD’ler –ki onların da ikide bir değişen farklı teknolojileri vardı- aynı biçimde sinemayı evlerin içine taşımıştı. Kitlesel kullanımla kişisel kullanımı hep ayırt etmek şart. Salonlar ilki için hala baş yöntem ve bence daha uzun bir süre de öyle olacak. Çünkü bu hem hala büyük para getiren bir alan hem de insanlar tüm kişisel kullanım yöntemlerinin gelişimine karşın, kalabalık içinde, aile ve dostlar arasında, üstelik eskisine kıyasla çok daha genişlemiş İMAX vb. yöntemlerle zenginleşmiş biçimde film izlemekten vazgeçmeyecek" açıklamasını yaptı.

SİSAY Genel Sekreteri Ömer Keskin, bu soruya "Hiç etkilemedi. Sinema bir vitrindir. Siz en kıymetli ürünüzü vitrine koyarsınız. Dijital platformların yapılan film arasında sinema salonları arasında fark var? Sinema varken VCD yoktu. Sinema varken televizyon yoktu. Şimdi hepsi var, sinemalar hala var. Sinemalar beraber eğlence kültürünün bir aracadır. Dijitlal plarformlar müthiş bir gelir kapısı oldu. O yüzden destekliyoruz. Bu işe gönül vermiş yapımcıların yararına'' dedi.

Fırat Dilbaz ''Şimdilik Dijital Platformlar bir atak yaptı. 1-2 yıl sonra dijital platformlar bu kadar para ödemeyecek. Türkiye'deki genç nüfus bir süre sonra bunları almayacaktır'' dedi.

'CADDE HİÇBİR ZAMAN ÖZELLİĞİNİ KAYBETMEYECEK'
"Cadde sinemasının bitişi salonları nasıl etkiledi?" sorunuysa Atilla Dorsay, ''Bir ölçüde etkiledi. Ama AVM’lerin kaçınılmaz ilerlemesi, paralel olarak çok zengin altyapıları ve salonların hem çokluğu, hem perde imkanları ve seçim zenginliğiyle onları cazip hale getirdi. Nostalji elbette var ve önemli. Bu yüzden o eski salonları korumak için az çaba göstermedik. Emek sinemasını korumak beni 50 yıl sonra mesleğimden bile etti. Ama gerçekçi olmak da kaçınılmaz...'' dedi.

Fırat Dilbaz, ''10-15 senede bir kültürel değişiklik yaşadık. Arap nüfusu fazla olduğu bizim vatandaşlarımız Beşiktaş veya Kadıköy'e gidiyor. Cadde hiçbir zaman özelliğini kaybetmeyecek diye düşünüyorum. Bu geçici süreç'' dedi.

'DEVLETİN CADDE SİNEMALARINI SÜBVANSE ETMESİ LAZIM'
"Sinema salonlarının en büyük sorunları nelerdir? İlerde salonların sayısı azalır mı?" sorularımıza Atilla Dorsay, ''Lokasyonlar azalır. Ama şimdi içinde 10-15 salon barındıran AVM sinemaları geliyor. Ve büyük teknik imkanlarla...O kaybı bu gelişme kapatır bence....'' diye yanıt verdi. 

Fırat Dilbaz, ''Eğlence vergisinin sıfırlanması lazım. Devletin sayıları çok azalan Cadde sinemalarını sübvanse etmesi lazım. Faturalarında indirim olması lazım. Ayakta kalkabilmek için destek lazım'' dedi.

"Paribu’nun sinema salonlarını alması hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorumuza Atilla Dorsay, ''Valla bu tür el değiştirmeler bizlerin pek kavrayamadığı, hatta farkında bile olmadığı sermaye oyunları. Sermayeye ilkel bir tavırla karşı olmanın anlamı yok. Karl Marx dönemini yaşamıyor, olaylara saf ve arı bir komünist gibi yaklaşmıyoruz. O devir çoktan aşıldı. Onun için, bu tür el değiştirmelere karşı hiçbir itirazımız yok ve olamaz. Hele Kanyon salonlarından hiç vazgeçemem!...'' diye yanıt verdi. 

Fırat Dilbaz ''Sadece sponsorluk değişimi oldu. Yeni bir sinema salonları girmedi hayatımıza'' şeklinde konuştu. 

   

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }