Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu bilinse de, uzmanlar bu öğünde ne yediğinizin daha önemli olduğunu vurguluyor. Nörologlar ve psikiyatristler, kahvaltıda seçilen yiyeceklerin sadece vücuda değil, beyninize de büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Bazı yiyecekler, sabahları enerjinizi artırabilirken, bazıları ise gün boyu odaklanmanızı zorlaştırabilir ve ruh halinizi olumsuz etkileyebilir.
Yememeniz gereken kahvaltılıklar
Psikiyatrist Dr. Daniel G. Amen, bazı kahvaltılık yiyeceklerin sizi daha yorgun ve depresif hale getirebileceğini belirtiyor. Şekerli kahvaltılık gevrekler, hamur işleri ve tatlandırılmış içecekler gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar, kan şekerinizi hızla yükseltip sonra aniden düşürerek zihinsel çöküşe neden olabilir. Dr. Amen, bu tür gıdaların uzun vadede depresyon riskini artırabileceğini ve zihinsel sağlığınıza zarar verebileceğini vurguluyor. Yapılan araştırmalar, rafine karbonhidrat ve yüksek şeker içeriğiyle beslenen kişilerin depresyon riskinin arttığını ortaya koyuyor.
Beyin dostu kahvaltı seçenekleri
Kahvaltıda beyin sağlığını destekleyecek ve gün boyu enerjik kalmanızı sağlayacak yiyecekler de mevcut. Uzmanlar, yeşil çay, avokado, kabuklu çiğ yemişler, yaban mersini gibi antioksidanlarla zengin orman meyveleri ve yumurta gibi protein kaynaklarını öneriyor. Bu besinler, beyin fonksiyonlarını desteklerken, enerji seviyelerinizi dengede tutmanıza yardımcı olur.