Havaların soğumasıyla artan hastalıkların önüne geçmek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vücudumuzun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak, kişiye özel doğru bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
  • C vitamini açısından yüksek olan kuşburnu, limon, mandalina, portakal, greyfurt, kivi, maydanoz, roka, kırmızı ve yeşilbiber gibi besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • D vitamini açısından önemli olan somon balığı, ton balığı, sardalye, uskumru, yumurta sarısı, süt ve tereyağı gibi süt ürünleri, dana karaciğeri, morina balığı karaciğeri, mantar, zeytinyağı tüketilmeli.
  • Grip ve zatürre aşıları yaptırılmalı
  • Sigara kullanımı birçok hastalık özellikle akciğer enfeksiyonlarına zemin hazırlamakta, vücut direncini azaltmaktadır, bu nedenle sigara tüketimi sonlandırılmalıdır.
  • Alkol alımı da vücudun savunma sistemini etkilemesi nedeni ile azaltılmalıdır.
  • Düzenli egzersiz yapmak vücudun savunma sistemini güçlendirmektedir. Yağışsız, güzel havalarda açık havada yürüyüş, egzersiz yapılmalıdır.
  • Düzenli bir uyku bağışıklık sistemimiz için önemlidir.