Katmer tarifini aşağıda bulabilirsiniz:
Malzemeler:
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Tereyağı veya sıvı yağ (yaklaşık 1 çay bardağı)
Yapılışı:
-
Hamur için unu bir kaseye alın, ortasını açın ve içine sıvı yağ, su ve tuzu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar malzemeleri yoğurun. Hamuru 10-15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirme sırasında hamurunuz daha elastik hale gelecektir.
-
Dinlenen hamuru un serpilmiş bir tezgah üzerine alın ve merdane ile çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız hamurun üzerine tereyağı veya sıvı yağı sürün. Yağın hamurun her yerine eşit olarak yayılmasına dikkat edin.
-
Yağlı hamuru rulo şeklinde sarın ve bu rulo şeklini dinlendirme kabına alarak yaklaşık 30 dakika daha dinlendirin. Bu dinlenme aşaması da hamurun elastikiyetini artırmaya yardımcı olur.
-
Dinlenen hamuru tezgaha alın ve rulo şeklindeki hamuru merdane ile yine çok ince olmayacak şekilde açın.
-
İç harcı için dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı, toz şeker ve isteğe bağlı olarak tarçını karıştırın.
-
Hamurun üzerine hazırladığınız iç harcı serpin.
-
Hamurun iki ucunu ortada birleştirin, yani bir katmer şekli verin.
-
Tavaya tereyağı veya sıvı yağı alın ve eritin. Katmerin her iki tarafını da bu yağda kızartın. İki tarafı da güzelce altın rengi alana kadar pişirin.
-
Pişen katmeri kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını emdirin.