Kandil gecelerinde yapılan geleneksel bir tatlı atıştırmalıktır. İşte kandil simidi tarifi:
Malzemeler:
Hamur için:
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket yaş maya (veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
- Yaklaşık 6 su bardağı un (hamurun kıvamına bağlı olarak)
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Susam veya çörek otu (isteğe bağlı)
Şerbet için:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
Yapılışı:
-
Ilık sütün içine mayayı ekleyin ve mayanın erimesini bekleyin. Mayanın aktifleştiğini görmek için kabarcıkların oluşmasını bekleyebilirsiniz.
-
Geniş bir kaseye yoğurt, sıvı yağ, yumurta, sirke, tuz ve şeker ekleyin. Mayalı sütü de ekleyin ve iyice karıştırın.
-
Karışıma azar azar un ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışmayan ve yumuşak olana kadar un ekleyerek ayarlayın. Yaklaşık 6 su bardağı un kullanabilirsiniz.
-
Hamurunuzu örtün ve yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
-
Mayalanan hamuru tezgah üzerine alın ve parçalara bölün. Her parçayı elinizle yuvarlayarak simit şekli verin.
-
Hazırladığınız simitleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
-
Yumurta sarısını biraz suyla karıştırın ve simitlerin üzerine sürün. Üzerlerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz.
-
Önceden ısıtılmış 180 derece Celsius (356 derece Fahrenheit) fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika sürer.
-
Simitler fırından çıktıktan sonra soğumalarını bekleyin.
-
Şerbet için, su ve şekeri bir tencerede karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
-
Şerbeti ılımaya bırakın ve ardından soğuyan simitleri sıcak şerbete batırarak şerbetleyin.