Hülya Koçyiğit’in sunduğu TRT-2’deki "Film Gibi Hayatlar" programının 10 Kasım özel bölümüne konuk olan tarihçi ve yazar İlber Ortaylı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişilik özelliklerinden eğitim ve kültür alanındaki devrimlerine kadar geniş bir yelpazede önemli açıklamalarda bulundu.

Atatürk üst düzey bir kişilikti

İlber Ortaylı, Atatürk’ün kişiliğine dair yaptığı değerlendirmede, onun "çok enteresan" bir karakter olduğunu belirterek, "Kurnaz lafı onun için az kalır, çok daha üst bir şey; kendinden emin, rahat, kendisinin asıl amaçlarını gizleyen biriydi" ifadelerini kullandı. Ortaylı, Atatürk’ün özgün bir üsluba sahip olduğunu ve kibirli olmadığını, ancak kendini ispat etme biçiminin farklı olduğunu vurguladı. "Karşısındakini ezmez, kibirli bir konuşma kullanmazdı. Sorular soran ve düşünmeyi tetikleyen bir askerdi," şeklinde konuştu.

Biz nesil olarak talihli insanlarız

Atatürk’ün eğitim alanındaki devrimci yaklaşımına da değinen Ortaylı, özellikle Eğitim Enstitüleri, Gazi Üniversitesi ve Çapa Eğitim Fakültesi gibi okulların eğitim sistemine katkılarının büyük olduğunu söyledi. Ortaylı, "Biz nesil olarak talihli insanlarız. Maarif Vekili Mustafa Necati’nin yetiştirdiği öğretmenler, bizi ilkokuldan beri eğitti. Türkçeyi de öyle öğrendik," dedi. Atatürk’ün eğitim alanındaki reformlarının, Türk toplumunun aydınlanmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Atatürk’ümüz opera kurmuş ya, daha ne yapsın

İlber Ortaylı, Atatürk’ün kültür ve sanata verdiği önemi de vurguladı. Özellikle Ankara Devlet Konservatuvarı’nın sanat dünyasında önemli bir yer edindiğini belirterek, "Oradan çıkan bir şan, bir tiyatro öğrencisi her yerde kabiliyetlidir. Konservatuarı bitiren aktris ve spiker Türkçeyi doğru konuşur ve sanatçı olarak da bir kişilikleri olur," şeklinde konuştu. Ortaylı, Atatürk’ün opera kurma gibi sanatsal girişimlerinin, Türkiye’de kültürel bir devrim yarattığını ve İstanbul’daki tiyatro eksikliğini Ankara’da gidermiş olduğunu söyledi.

"Atatürk’ümüz opera kurmuş ya, daha ne yapsın?" diyen Ortaylı, Atatürk’ün kültürel mirasının günümüzde de devam ettiğini belirtti.