Ihlamur, tilia türünden ve ıhlamur ağacından elde edilerek, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde yararlanılır. Çiçeklerinin kaynatılıp süzüldükten sonra tüketilmesiyle elde edilen ıhlamur çayı, hazımsızlık, düzensiz kalp atışı ve kaygıyı gidermek için kullanılır. Vitamin açısından oldukça zengin olan bu bitki içerisinde A, B6, C ve P vitaminleri vardır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
- Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltır
- Vücuttan toksin atımını kolaylaştırır
- Baş ağrısı, anksiyete ve kaygıyı azaltır
- İdrar söktürücüdür
- Hazımsızlığa iyi gelir
- Bağışıklığı artırır
- Vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir
- Sinir sistemine ve hipertansiyona iyi gelir
- Uyku kalitesini artırır
- Ağrıları hafifletir
Ihlamur Neye İyi Gelir?
Ihlamur, kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltmaya ve bağışıklığı destekleyerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaya yardımcıdır.
- Migren (baş ağrıları) ağrılarına iyi gelir
- Uykusuzluk sorununu giderir
- İdrar kaçırma problemlerine yardımcı olur
- Romatizma ağrılarını yatıştırır
- Öksürük kesicidir
- Bronşit semptomlarını hafifletir
Ihlamur çayı nasıl yapılır?
- Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.
- Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.
- 1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.