SAĞLIK

Hangi besinlerde D vitamini vardır?

D vitamini eksikliği yaşayanlar bu haberimiz sizler için. Hangi besinlerde D vitamini vardır? Ne kadar tüketilmelidir? İşte detaylar

D Vitamininin faydaları nelerdir?

  • Kemik Sağlığı: Kalsiyum ve fosfor emilimini artırarak kemiklerin güçlenmesine destek olur.
  • Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını destekler, enfeksiyonlara karşı direnci artırır.
  • Kas Fonksiyonu: Kasların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kas güçsüzlüğünü önler.
  • Hücre Büyümesi: Vücuttaki hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve yenilenmesini destekler.
  • Ruh Halini İyileştirme: Düşük D vitamini seviyeleri depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilmiştir; yeterli D vitamini ruh halini iyileştirir.
  • Kardiyovasküler Sağlık: Kalp sağlığını destekleyebilir ve bazı kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Şeker Hastalığı Riski: Tip 2 diyabet riskini azaltabileceğine dair bazı araştırmalar bulunmaktadır.
  • Kanser Riski: Bazı çalışmalar, yeterli D vitamini seviyelerinin bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermektedir.

D Vitamini bulunan besinler hangileridir?

D vitamini, bazı besinlerde doğal olarak bulunur ve bazıları da D vitamini ile zenginleştirilmiştir.

  • Yağlı Balıklar: Somon, sardalya, uskumru, ton balığı.
  • Sığır Karaciğeri: Yüksek miktarda D vitamini içerir.
  • Yumurta Sarısı: Doğal bir D vitamini kaynağıdır.
  • Süt ve Süt Ürünleri: D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler arasında süt, yoğurt ve peynirde bulunur
  • Mantarlar:UV ışığına maruz bırakılan mantarlar, D vitamini sentezler
  • Zenginleştirilmiş Gıdalar: Bazı tahıllar ve portakal suyu gibi gıdalar D vitamini ile zenginleştirilmiştir.
     
{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }