D Vitamininin faydaları nelerdir?
- Kemik Sağlığı: Kalsiyum ve fosfor emilimini artırarak kemiklerin güçlenmesine destek olur.
- Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını destekler, enfeksiyonlara karşı direnci artırır.
- Kas Fonksiyonu: Kasların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kas güçsüzlüğünü önler.
- Hücre Büyümesi: Vücuttaki hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve yenilenmesini destekler.
- Ruh Halini İyileştirme: Düşük D vitamini seviyeleri depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilmiştir; yeterli D vitamini ruh halini iyileştirir.
- Kardiyovasküler Sağlık: Kalp sağlığını destekleyebilir ve bazı kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
- Şeker Hastalığı Riski: Tip 2 diyabet riskini azaltabileceğine dair bazı araştırmalar bulunmaktadır.
- Kanser Riski: Bazı çalışmalar, yeterli D vitamini seviyelerinin bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermektedir.
D Vitamini bulunan besinler hangileridir?
D vitamini, bazı besinlerde doğal olarak bulunur ve bazıları da D vitamini ile zenginleştirilmiştir.
- Yağlı Balıklar: Somon, sardalya, uskumru, ton balığı.
- Sığır Karaciğeri: Yüksek miktarda D vitamini içerir.
- Yumurta Sarısı: Doğal bir D vitamini kaynağıdır.
- Süt ve Süt Ürünleri: D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler arasında süt, yoğurt ve peynirde bulunur
- Mantarlar:UV ışığına maruz bırakılan mantarlar, D vitamini sentezler
- Zenginleştirilmiş Gıdalar: Bazı tahıllar ve portakal suyu gibi gıdalar D vitamini ile zenginleştirilmiştir.