Ercan Çankaya

Altılı masa, dün İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde 11'inci kez bir araya geldi. 

9 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı meselesine de değinilerek "Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacaktır. Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, “Yeter! Söz Milletindir” diyen Millet İttifakı'nın adayı olacaktır" denildi. 

Erdoğan'ın 3'üncü kez aday olmasıyla ilgili tartışmaların hukuki boyutunu duayen hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'na sorduk. 

'EN FAZLA İKİ KERE SEÇİLMEYLE İLGİLİ HÜKÜM DEĞİŞMEDİ'
Eminağaoğlu, Erdoğan'ın 2014'te ilk kez seçildiğinde 2007'de yapılan halk oylaması sonrası yürürlüğe giren Anayasa değişikliğine göre halk oyuyla seçildiğini söyledi. 2017'deki halk oylaması sonucunda da Anayasa'nın değiştiğini, fakat "Cumhurbaşkanının en fazla iki kere seçilebilmesiyle ilgili hükmün" değişmediğini söyleyen Eminağaoğlu; Anayasa'nın bu konuda bir istisna tanıdığını, bunun da "TBMM'nin seçimlerin yenilenmesi kararı alması durumu" olduğunu söyledi. 

"Bu tabloda Erdoğan'ın aday olması mümkün değil" diyen Eminağaoğlu, AKP'lilerin iddialarının aksine Anayasa'da eski sistemdeki cumhurbaşkanlığının sayılmayacağına ilişkin "bir istina hükmü olmadığını" belirterek Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığının hukuk dışı olacağını vurguladı.