Murat Bayar

Türkiye’de üniversite sınavına girerken Orta Öğretim Başarı Puanı adı altında bir uygulama var. Öğrencilerin not ortalaması ne kadar yüksekse sınavda daha yüksek bir çarpanla ciddi bir avantaj sağlıyor. Amaç, başarılı çocuğu ödüllendirmek. Bununla birlikte sistem öyle işlemiyor. Türkiye sınırları içerisindeki özel okullar, bilim insanı yetiştiremiyor. Öğretmenlerine daha iyi imkânlarda sunmuyor. Bununla birlikte Türkiye genelinde, başarı ile icra ettiği bir konu var:

TÜM ZENGİN ÖĞRENCİLERE 100 PUAN!
Özel liseler, tüm öğrencilere, her dersten 100 üzerinden 100 puan veriyor. Yani, orta öğretim başarı puanını maksimum seviyede yüksek gösteriyor.

Bu durumu, tüm veliler, tüm öğrenciler ve tabii ki yetkililer de biliyor. Böylece, paralı öğrencinin sınava 2-0 önde başlaması sağlanıyor.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Milli Eğitim Temel Kanunu, eğitimde fırsat eşitliğini net biçimde ortaya koyuyor:

“Fırsat ve imkan eşitliği: Madde 8 – Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı 2023’te 10 dünya markası oluşturamadık, 500 milyar ihracat hedefini de yakalayamadık.

Ama zengin çocuğa artı puan vererek, eğitimde de özel bir zümre yaratıp, yoksul çocuğun eğitim hakkının önüne engeller koyuyoruz!